Analiziraju rezultate

Brkić napustio sastanak u HDZ-u: ‘Ja crni labud? Ja sam više ćelavi labud’. Oglasio se Plenković

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Sastanak Predsjedništva HDZ-a, koji je počeo u 15 sati, još uvijek traje. No, Milijan Brkić žurno je napustio sastanak. Još uvijek nije jasno zašto



ZAGREB U HDZ-u danas analiziraju svoj izborni (ne)uspjeh na izborima za Europski parlament. Umjesto očekivanih pet mandata, osvojili su ih četiri, a kao da to nije dovoljno, isti broj mandata na koncu je pripao i SDP-u. Socijaldemokrati su, zahvaljujući D’hondtu, uzeli taj nesuđeni HDZ-ovski peti mandat.


Dok su sinoć pojedini HDZ-ovci, dok se u stožer, među ljude, nije spustio njihov šef Andrej Plenković, potajice govorili da je ovo ‘najgori izborni rezultat ikad’, danas je trebalo biti vrijeme za nešto trezvenije analize.


Glavni Plenkovićev analitičar Robert Kopal sinoć je ustvrdio, analizirajući razloge za ovaj neuspjeh, da im se dogodio ‘crni labud’. Jesu li HDZ-ovci danas među sobom pronašli tog nesretnog ‘crnog labuda’?




Sastanak Predsjedništva HDZ-a počeo je u 15 sati. No, Milijan Brkić žurno je napustio sastanak prije njegova kraja, javlja reporterka N1 Ana Mlinarić.


Još uvijek nije jasno zašto je to učinio. U prolazu je novinarima rekao ‘dobit ćete izjave’.


Na pitanje je li on crni labud, Brkić je iz smijeh odgovorio: ‘Ja sam više ćelavi labud’.



Nešto nakon Brkićeva odlaska završio je sastanak u HDZ-u. Andrej Plenković obratio se javnosti.


Plenković: Vodim HDZ u pravom smjeru


– Napravili smo sve, imali smo kvalitetan program i kvalitetnu listu. Moramo se potruditi da sve što radimo još kvalitetnije i bolje objasnimo biračima. Dio stranaka imao je za cilj da napada HDZ i tu smo pretrpili političku štetu. Ovo je bila utakmica, prvenstvo se nastavlja, kazao je Plenković, prenosi Index.


Dodao je: ‘U zadnjih 45 dana bacao se niz laži u politički eter, ali na to smo naviknuli. Ovo nije bila lista koju je složio jedan čovjek. Vodim i HDZ i državu u pravom smjeru. Živimo u kontekstu gdje umjesto da ste imali stečaj Agrokora, to se nije dogodilo’.


Organizacije HDZ-a su dobile zadatak vidjeti zašto se ovo dogodilo.


–  Ja sam otvoren i ono što radim radim s uvjerenjem da HDZ mora biti točno na desnom centru, baš točno na desnom centru. Ja ću ustrajati na tome da imamo zadaću kao vladajuća stranka ostajemo na desnom centru, dodao je.


Upitan za komentar SDP-ove pobjede u najvećim gradovima, rekao je da ima nekoliko tajminga u cijeloj priči.


– Jedan tajming je skupljanje potpisa za referendum protiv rada do 67. Mislim da je to podiglo SDP, tu nema nikakve dileme. Napravili su kontekst koji mobilizira jedan dio biračkog tijela, a sve oko jedne teme koja je pretjerana, kaže Plenković.


Na upit je li HDZ napravio nešto krivo kao stranka, kaže da ne. “


Trebali smo malo taj tonus podići malo u sportskoj utakmici”, kazao je.


Na upit hoće li biti sankcija, kazao je: Pričekat ćemo analize.


Kopal: Crni labud dogodio se i u rujnu 2016.


Robert Kopal ranije je pokušao objasniti što je mislio kad je izjavio da se HDZ-u dogodio ‘crni labud’.


– Da bi se moglo naći odgovor na pitanje što ne znamo da ne znamo, moramo napraviti ozbiljnu analizu. Ja nisam baba vračara, za sada tvrdim da ono što se dogodilo ima sve oznake crnog labuda.


Vidim da neki znanstvenici kažu da to nije bio crni labud – ali ja njima sada postavljam pitanje – ne znate što ne znate. Crni labud dogodio se i u rujnu 2016. godine, izjavio je Kopal.


HDZ je osvojio 22,72% ili 244.076 glasova, SDP 18,71% ili 200.976 glasova. Obje stranke osvojile su po 4 mandata. Treća snaga trenutno je u Hrvatskoj koalicija HRAST-a i Ruže Tomašić ili, kako se nazivaju, Hrvatski suverenisti s 8,52% ili 91.546 glasa. Oni su osvojili jedan mandat.


Na četvrtom je mjestu najveće iznenađenje izbora – Mislav Kolakušić koji je osvojio 7,89% ili 84.765 glasova te dobio 1 mandat.


Slijede Živi zid te Amsterdamska, s po 1 mandatom.