Rusko pitanje

Britanski veleposlanik bio je u Banskim dvorima, ali kaže da se nije sastao s Grabar-Kitarović i Plenkovićem

Hina

Andrew Dalgleish / Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Andrew Dalgleish / Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Neki mediji danas sugeriraju da je britanski veleposlanik prisustvovao sastanku državnog vrha Republike Hrvatske. To nije točno, piše veleposlanstvo



Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish u ponedjeljak je demantirao napise nekih hrvatskih medija da se u Banskim dvorima, gdje je došao upoznati hrvatske dužnosnike s informacijama o napadu na ruskog špijuna u Engleskoj, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.


»Neki mediji danas sugeriraju da je britanski veleposlanik prisustvovao sastanku državnog vrha Republike Hrvatske. To nije točno: veleposlanik Dalgleish doista je jutros bio u zgradi vlade, no na odvojenom sastanku, kako bi s Hrvatskom – bliskom EU i NATO saveznicom – podijelio informacije, pozadinu i dosad prikupljene dokaze koje britanska vlada ima u vezi s napadom u Salisburyju«, stoji u priopćenju veleposlanstva te se dodaje kako Dalgleish tom prilikom nije razgovarao s premijerom i predsjednicom.


Usprkos tome, u priopćenju se iskazuje zahvalnost solidarnosti Zagreba s Londonom.




»Drago nam je što je Hrvatska jasno izrazila solidarnost s Britanijom u vezi napada u Salisburyju te pozdravljamo izjavu premijera Plenkovića u kojoj naglašava da napad u Salisburyju predstavlja kršenje međunarodnih konvencija«, piše veleposlanstvo.


Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) napadnuti su početkom ožujka u tom gradiću sovjetskim nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok. Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. je u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi Reuters. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, a u Moskvi ga se smatra izdajicom koji je nanio veliku štetu ruskim špijunskim mrežama na kontinentu. On i njegova kći još su u bolnici u kritičnom stanju.


Britanska premijerka Theresa May je na prošlotjednom sastanku Europskog vijeća izjavila kako napad u Salisburyju nije bio samo napad protiv obitelji Skripal, nego protiv Ujedinjene Kraljevine, međunarodnog prava i demokracije.


Svjesni da se sličan napad može dogoditi i na teritoriju bilo koje druge zemlje, premijerka May je pozvala sve saveznike da pošalju jasnu poruku Rusiji da se takvo ponašanje neće tolerirati, stoji u priopćenju veleposlanstva.


Predsjednica i premijer razgovarali u Banskim dvorima


Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković sastali su se u ponedjeljak oko 9 sati u Banskim dvorima.


U Banske dvore na sastanak, koji je još u petak najavio premijer Plenković, došao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


Pretpostavlja se da su razgovarali o zajedničkom stajalištu koje će Hrvatska zauzeti prema Rusiji.


Riječ je o kristaliziranju stajališta Hrvatske nakon zaključka Europskog vijeća u petak i povlačenja veleposlanika Europske unije iz Moskve.