Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Međunarodna utrka tovara održana u Tisnom pred 15 tisuća gledatelja

Brazil odnio titulu šampiona u jahanju tovara

Utrku je pratilo više od 15 tisuća posjetitelja koji su natiskani uz ograde oko trkališta grleno bodrili svoje favorite
Utrku je pratilo više od 15 tisuća posjetitelja koji su natiskani uz ograde oko trkališta grleno bodrili svoje favorite
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2011. u 14:57 2011-08-07T14:57:00+02:00

Pobjedu je spektakularnoj finalnoj utrci odnio jahač Philimon Zandamela, drniški zet poznatiji kao "crni pastir Filip". Uspio je ovladati tovarom Miškom koji je odličnim startom brzo došao u vodstvo i zadržao ga tijekom sva tri kruga 250 metara duge staze

ŠIBENIK - Reprezentacija Brazila osvojila je titulu šampiona na Međunarodnoj utrci tovara koja je sinoć održana u Tisnom. Hrvatska je time svrgnuta s trona na koji ju je lani dovela Zagrepčanka Mia Lučić, a u oštroj konkurenciji 13 reprezentacija iz Hrvatske, BiH, Australije, Brazila, Mađarske, Slovenije, SAD-a, Nizozemske, Njemačke, Belgije, Italije, Austrije i San Vincete do velikog finala u koje je ušlo šest najboljih nije se moglo predvidjeti favorita.

Pobjedu je spektakularnoj finalnoj utrci odnio jahač Philimon Zandamela, drniški zet poznatiji kao "crni pastir Filip". Uspio je ovladati tovarom Miškom koji je odličnim startom brzo došao u vodstvo i zadržao ga tijekom sva tri kruga 250 metara duge staze.

Nisu svi tovari bili poslušni poput Miška, neki su ostali ukopani na mjestu, vikalo se, guralo, potezalo, bilo je i padova, neki su jahači doslovce ležali preko tovara jedva održavajući ravnotežu, lamatale su zrakom i ruke i noge, a neki su ne mogavši obuzdati neposlušne životinje odjahali u rikverc.

Utrku je pratilo više od 15 tisuća posjetitelja koji su natiskani uz ograde oko trkališta grleno bodrili svoje favorite.

Na utrci je bio i Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz Kornatske tragedije, inače dugogodišnji član udruge "Tišnjanski tovar", koji je natjecateljima pomagao dajući im savjete kako da zauzdaju svoje tovare. Pobjednik Philimon Zandamela otkrio je tajnu uspjeha.

- Jahali smo i trčali bosi. Mislim da nam je to donijelo pobjedu - rekao je dodavši da je bilo važno da tovar Miško ne bude nervozan i svojeglav pa su mu prije utrke pjevali i dragali ga.

Na drugom mjestu završila je reprezentacija Bosne i Hercegovine, a treća je bila Belgija.

Utrka je završena bakljadom i vatrometom, a fešta je nastavljena koncertom grupe Magazin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.