Glavni tužitelj Haškoga suda

Brammertz na otvorenju „Sense centra za tranzicijsku pravdu“: Hrvatska mora procesuirati još mnoge ratne zločine

Boris Pavelić

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Govoreći na otvorenju, Brammertz je podsjetio kako je u BiH „još uvijek pet tisuća osumnjičenih“ te da u Srbiji „nekažnjivost za utvrđene zločine ostaje pravilo“



Hrvatska mora procesuirati još mnoge ratne zločine, izjavio je glavni tužitelj Haškoga suda Serge Brammertz večeras u Puli na otvorenju „Sense centra za tranzicijsku pravdu“, dokumentacijskog centra koji će čuvati i prezentirati arhivu novinske agencije Sense, koja je iscrpno pratila sva suđenja Haškoga suda.


Govoreći na otvorenju, Brammertz je podsjetio kako je u BiH „još uvijek pet tisuća osumnjičenih“ te da u Srbiji „nekažnjivost za utvrđene zločine ostaje pravilo“.




„Hrvatska također ima mnogo predmeta koje treba procesuirati, posebno onih koji uključuju hrvatske državljane osumnjičene za zločine u drugim zemljama“, kazao je Brammertz, aludirajući na zločine hrvatskih snaga u BiH.


Sense centar za tranzicijsku pravdu otvoren je na svečanosti u središtu Pule, u prostoru od 150 četvornih metara koji je gradska vlast ustupila agenciji Sense. Ta agencija, koja je od početaka do kraja djelovanja Haškoga suda jedini medij koji je iscrpno pratio sva suđenja, sada će svoju bogatu arhivu prebaciti u Pulu, kako bi služila kao dokumentacijski, studijski i edukacijski centar za cijelu bivšu Jugoslaviju.


Govoreći na otvorenju, dogradonačelnica Pule Elena Belci Puh istaknula je kako se Puljani ponose tolerancijom i suživotom u svome gradu.


„U Puli je tolerancija prirodna i spontana“, kazala je Belci Puh.


Vlasnik i glavni urednik agencije Sense, novinar Mirko Klarin, kazao je kako je za sjedište centra odabrao Istru „jer je ona jedini dio bivše Jugoslavije prihvatljiv svima na tom području“.


„Nitko ne smatra da Istra ima neki skriveni interes zbog kojega želi imati ovakav centar“, objasnio je Klarin, čija je agencija dokumentacijske centre dosad otvorila u Srebrenici i Prištini, te izradila brojne multimedijalne materijale kojima prezentira svoj rad.


 U pet tehnološki suvremeno opremljenih prostorija, dokumentacijski centar nudi arhivsku građu s haških suđenja, koja će se s vremenom širiti i obogaćivati.


„Dosad je javnost vidjela možda tek desetak posto materijala koji je Sense s godinama prikupio. Ovaj će centar služiti tome da dozna i mnogo više. Želimo da postane mjesto gdje će ljudi doznavati više o ratu i zločinu, ali i o suočavanju s prošlošću i pomirenju među ljudima“, kazala je dugogodišnja novinarka i producentica Sensea Mina Vidaković.



Voditeljica zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič kazala je kako je agencija Sense „svladala zadatak koji nisu vlade u regiji“: pronašla način za prenošenje činjenica dokazanih na Haškome sudu u zemlje bivše Jugoslavije. To je, drži Teršelič, prvi korak u naporu da mladi povijest počnu učiti iz činjenica, umjesto iz suprotstavljenih političkih konstrukcija.