Razmjena pisama

Božinović odgovorio europskoj povjerenici: Naši policajci ne kradu od migranata. Sve optužbe su laž

P. N.

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Koristimo ovu priliku kako bismo Vas izvijestili da se spomenuti navodi oslanjaju na novinske članke, pa tako i članak The Guardiana, koji se pozivaju na neprovjerljive informacije od nepoznatih migranata ili na navode nevladinih udruga, ističe Božinović.



Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je odgovor koji je ministar Davor Božinović uputio Dunji Mijatović, Povjerenici za ljudska prava Vijeća Europe u Strasbourgu.


Podsjetimo, europska povjerenica pisala je premijeru Andreju Plenkoviću, pozivajući hrvatske vlasti istraže sve zabilježenih slučajeva kolektivnog protjerivanja izbjeglica, kao i sve optužbe za nasilje nad izbjeglicama i moguće krađe njihove imovine.


Ministar Božinović na ovo pismo odgovorio je prije dva dana, navodeći u uvodu da “Hrvatska kao članica Europske unije i kao zemlja koja u dogledno vrijeme namjerava postati članicom Schengenskoga prostora ima suvereno pravo kontrole ulaska stranih državljana na svoj teritorij, kao i obvezu zaštitite državne granice od nezakonitih prelazaka”.




– Od sredine prošle godine povećani su ljudski i tehnički kapaciteti granične policije na vanjskoj granici, a mjere odvraćanja primjenjuju se intenzivnije nego ranije zbog povećanih migracijskih kretanja na tzv. istočnom sredozemnom odnosno zapadno-balkanskom migracijskom pravcu. Odvraćanje, koje je propisano Zakonikom o schengenskim granicama (članak 13. stavak 2.), podrazumijeva mjere i radnje za sprečavanje pokušaja nezakonitih ulazaka preko vanjske granice izvan graničnih prijelaza, naveo je Božinović.


Ministar piše i da je “Hrvatska je na granici sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, koja je najugroženija od nezakonitih migracija, angažirala veliki broj policijskih službenika za zaštitu državne granice i postavila moderna tehnička sredstva dubokog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću u svim vremenskim uvjetima”.


– Sve prijave nevladinih udruga i drugih organizacija koje smo do sada zaprimili o navodnoj uporabi sredstava prisile prema migrantima od strane policijskih službenika, provjerene su u okviru mogućnosti, obzirom da u pravilu nema dovoljno konkretnih podataka potrebnih za kriminalističko istraživanje. Do sada niti u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile. Isto tako nisu potvrđeni navodi da policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja čine kaznena djela krađe, naveo je Božinović.


Kao motiv optužbi brojnih migranata protiv policije Božinović navodi njihovu želju da uđu u Hrvatsku.


– Migranti optužuju hrvatske policijske službenike za nasilje, očekujući da će im takve optužbe pomoći u novom pokušaju ulaska u Hrvatsku i nastavku puta prema državama krajnjeg odredišta, piše Božinović.


Božinović u pismu navodi europske naputke koji za cilj imaju osiguravanje vanjskih granica Europske unije, odnosno zaključak Europska vijeća u kojem se kao hitno ističe “ulaganje više napora kako bi se osigurala brza vraćanja i spriječila uspostava novih morskih ili kopnenih migrantskih ruta”.


Ministar navodi i da je njegovo ministarstvo “upoznato sa sadržajem Izvješća UNHCR-a”, a to izvješće spominje i brojne navode na koje je premijeru Andreju Plenkoviću pismom ukazala europska povjerenica za ljudska prava.


– Smatramo da uključivanje neprovjerenih i navodnih optužbi u službeno Izvješće UNHCR-a stvara dodatni pritisak na Ministarstvo unutarnjih poslova Republike kako bi popustilo u dosljednoj provedbi zaštite vanjske granice Europske unije. Sporni navod nalazi se na 18. stranici Izvješća UNHCR-a „Putovi očajnika“. Koristimo ovu priliku kako bismo Vas izvijestili da se spomenuti navodi oslanjaju na novinske članke, pa tako i članak The Guardiana, koji se pozivaju na neprovjerljive informacije od nepoznatih migranata ili na navode nevladinih udruga, ističe Božinović.


Europskoj povjerenici on se žali i na “postupanje nevladinih udruga” te navodi da je jedna od udruga za Božić prošle godine “preko društvenih mreža pozvala migrante u Srbiji na okupljanje u većem broju na zelenoj granici između Republike Hrvatske i Republike Srbije, s namjerom „otvaranja“ hrvatske granice”.


– Kada je riječ o postupanju nevladinih udruga držimo važnim skrenuti Vam pozornost na činjenicu da je upravo volonter jedne od nevladinih udruga, na čije se navode poziva UNHCR u svom Izvješću, na Prekršajnom sudu u Vukovaru, Stalna služba u Županji, nedavno nepravomoćno proglašen krivim za pomaganje migrantima u nezakonitom prelasku državne granice, za što mu je izrečena i novčana kazna, napisao je Božinović.