Ministar unutarnjih poslova

Božinović: I Vučićev posjet dokaz potrebe za novim vozilima za štićene osobe

Hina

Davor Božinović, Foto: D. LOVROVIĆ

Davor Božinović, Foto: D. LOVROVIĆ

Posebne službe za sigurnost koje su formirane i ovaj su posjet, uz ostale, vrhunski odradili. Da bi radili vrhunski oni moraju biti opremljeni. Prvi put je u javnosti viđena i antidron puška, dakle kako tehnologija napreduje i mi moramo pratiti trendove jer želimo i jesmo ozbiljna država«, rekao je Božinović



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u emisiji ”A sada Vlada” izrazio zadovoljstvo provedbom sigurnosnih mjera za vrijeme posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj te je ocijenio da stvarne opasnosti za predsjednika Srbije nije bilo.


Čestitavši policajcima koji su pokazali koordinaciju i profesionalizam Božinović je rekao da pojačana nazočnost policijskih službenika na terenu standard kada su ovakvi posjeti državnika u pitanju.


»Hrvatska je kao članica NATO-a i EU-a, država koja se opredijelila za demokraciju i postigla određenu razinu demokratskih standarda koji nikada nisu dovedeni u pitanje, a to uključuje i pravo izražavanja neslaganja, pravo na okupljanje, ali i objavu programa boravka stranih dužnosnika. Podsjećam kada su ovdje dolazili i papa i američki i kineski predsjednik, programi su bili objavljeni te se znalo unaprijed što će se posjetiti i gdje će se otići. To je demokratski standard koji je hrvatska dosegnula«, komentirao je ministar.




Kazao je i da je upravo zbog sigurnosti ovakvih poslova MUP nabavio nova vozila za štićene osobe. »Što se tiče nabavke vozila to je normalno svuda u svijetu. Posebne službe za sigurnost koje su formirane i ovaj su posjet, uz ostale, vrhunski odradili. Da bi radili vrhunski oni moraju biti opremljeni. Prvi put je u javnosti viđena i antidron puška, dakle kako tehnologija napreduje i mi moramo pratiti trendove jer želimo i jesmo ozbiljna država«, rekao je Božinović.


Na pitanje je li očekivao ispriku za Vučićev ratni govor u Glini, rekao je da bi to sigurno bilo blagotvorno, no i da je isprika osobna stvar »i ako nije iskrena i ako se isforsira, bolje da je nema«.


Upitan o granici sa Srbijom i zalazi li hrvatska policija u ‘sporna područja’, Božinović je rekao da postoji »prešutno razumijevanje da se izbjegavaju incidenti«. »Hrvatska policija je na Dunavu i štiti granicu, a to postaje sve zahtjevnije s obzirom na pokušaj ilegalnih prelazaka migranata. Rekao bih da postoji privremeni režim dok se ne definira granica dviju država«.


Prokomentirao je stanje u Savudrijskoj vali kazavši da Hrvatska nije ona koja jednostranom odlukom mijenja zatečeno stanje. »Sve ono što radimo, uključujući sva ministarstva, kada je u pitanju Savudrijska vala je odgovor na unilaterarne poteze slovenije. Mi ne želimo incidente i potpuno smo svjesni da se ovo pitanje može riješiti samo bilateralnim dogovorom«, rekao je, dodavši da Hrvatska nije promijenila svoj stav.


Zamoljen da prokomentira slučaj protjerivanje devetogodišnjeg migranta bez roditeljske pratnje, a nakon što je na postupanje policije prema migrantima upozorila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, Božinović je rekao da je od glavnog ravnatelja policije o tome zatražio izvješće.


»Kada sam vidio tu izjavu tražio sam izvješće od glavnog ravnatelja. Znam da su u MUP-u pokušali doznati o kojem se konkretnom slučaju radilo. Glavni ravnatelj je poslao pismo pravobraniteljici da mu dostavi podatke o slučaju. U javni prostor izašlo je nešto što nije prije s MUP-om bilo iskomunicirano. Ne znam koji su razlozi za jedan takav istup«, kazao je.


Istaknuo je da je MUP taj koji provodi zakon na granici Hrvatske, odnosno provodi one mjere koje se dogovaraju na razini EU. »Sve to radi potpuno u skladu sa zakonom i zaštitom hrvatskih interesa«.


Božinović je kazao i da se protiv ilegalne migracije bore sve države svijeta pa tako i Hrvatska koja želi tu proceduru vršiti legalno. Pojasnio je da većina migranata ne želi ostati u Hrvatskoj te da čak izbjegavaju i identifikaciju kako bi izbjegli da ih policije drugih zemalja vrate u Hrvatsku.