Izbacili predsjednika

Borković: moje isključenje iz A-HSS pokušaj je puča

Hina

Objasnio je da je riječ o sukobu koji je izbio prije desetak dana nakon što je sazvao predsjedništvo stranke za ponedjeljak, 8. rujna na kojem će se raspravljati o nalazu državne revizije o finacijskom poslovanju A-HSS-a, odnosno o poslovanju stranke koje je "u nadležnosti tajnika Horvata".



ZAGREB Predsjednik Autohtone – Hrvatske seljačke stranke (A-HSS) Branko Borković večeras je “smiješnim i neozbiljnim” ocijenio priopćenje u kojem je objavljeno da je stranački časni sud, na prijedlog predsjedništva, donio odluku da mu se oduzimu sve ovlasti i isključi iz stranke zbog zanemarivanja predsjedničkih dužnosti.


Priopćenje koje je večeras poslano medijima, kao v.d. predsjednik A-HSS-a potpisao je Borkovićev zamjenik Jasenko Stipac.


“Riječ je o nelegalnim radnjama i pokušaju puča, s obzirom da po stranačkom statutu predsjednika bira i razrješava stranačka skupština po utvrđenoj proceduri. Legalni sam predsjednik, a ljudi oko Stipca i tajnika stranke Alojza Horvata uzimaju si ovlasti koje im statutom ne pripadaju”, izjavio je Hini Borković.




Objasnio je da je riječ o sukobu koji je izbio prije desetak dana nakon što je sazvao predsjedništvo stranke za ponedjeljak, 8. rujna na kojem će se raspravljati o nalazu državne revizije o finacijskom poslovanju A-HSS-a, odnosno o poslovanju stranke koje je “u nadležnosti tajnika Horvata”.


“Da bi izbjegli raspravu o tom izvješću, Horvat je odbio poslati pozive za legalnu sjednicu predsjedništva koju sam sazvao za sutra”, rekao je Borković.


Osim toga, požalio se kako su u stranačkim prostorijama promijenili bravu i zapriječili mu ulaz, pa je zbog svega podnio DORH-u kaznenu prijavu.


Na sutrašnjem predsjedništvu, uz izvješće o nalazu državne revizije, raspravljat će se i o stranačkim aktivnostima vezanim uz skorašnje izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je A-HSS dosad bila u koalicijskoj većini, najavio je Borković.


U Stipčevom priopćenju stoji pak kako je časni sud A-HSS-a na sjednici održanoj 3. rujna odlučio isključiti Branka Borkovića iz stranke.


Kao razloge navode da Borković nije sazivao sjednice stranačkih tijela koje je predsjednik dužan sazivati te da je samovoljno vodio stranačku politiku, bez znanja tijela stranke, članova podružnica i dužnosnika stranke čime je nanio nesagledive posljedice rušenju ugleda i stabilnosti stranke.