Sastanak s Plenkovićem i Stierom

Boris Johnson u Hrvatskoj: Veselim se da ću u svojoj trgovini u Londonu moći kupiti Dingač i Pošip

Zlatko Crnčec

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

– Još se sjećam se ta dva jako dobra vina, ne znam zašto se ne prodaju u Londonu kako bi trebala, pretpostavljam da je to zato mislim da je zato što ih vi u Hrvatskoj sve popijete, rekao je Johnson



ZAGREB  Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je danas nakon sastanka s hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom da će »Velia Britanija će izaći iz EU, ali neće napustiti Europu«, te da s Hrvatskom »želi unaprijediti bilateralne odnose i partnerstvo«.


– Mi smo predani Europi, mi smo predani Hrvatskoj. Apsolutno smo predani našim bilateralnim odnosima. I još jedna stvar oko koje smo se zasigurno složili je ta da dijelimo euroatlantsku viziju za Europu, za Britaniju i naravno za Hrvatske. Dijelimo iste ambicije vezano za NATO i za temeljnu sigurnosnu arhitekturu Europe koja jamči mir našem kontinentu posljednjih 70 godina, rekao je Johnson.


Stier je rekao da će Hrvatska imati konstruktivan pristup pregovorima Britanije i EU-a, te da će prvenstveno štititi interese svojih građana.




– Prvo ćemo pričekati da Ujedinjeno Kraljevstvo aktivira Članak 50, ali želimo imati konstruktivan pristup prema tim pregovorima. Naravno da ćemo u tome zaštititi interese RH i hrvatskih državljana da imaju jednakopravni status kao i svi ostali građani EU-a, rekao je Stier.


Britanija je jedna od rijetkih država koja još nije ukinula ograničenja na zapošljavanje hrvatskih radnika i prošle je godine produljila ograničenja na najmanje još tri godine.


Stier je rekao i da su Hrvatska i Britanije saveznice u NATO-u, te da na tome žele i dalje graditi svoje bilateralne odnose. Dodao je da će početkom sljedeće godine potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević potpisati u Londonu memorandum o razumijevanju s britanskom stranom o suradnji na području obrane.


Dva šefa diplomacije razgovarali su o Brexitu, bilateralnim odnosima i pravima hrvatskih građana nakon izlaska Britanije iz EU-a, ali i o sigurnosti i situaciji na jugoistoku Europe.


Johnson je Hrvatsku posjetio mjesec dana nakon posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Velikoj Britaniji. Govoreći o trgovinskoj razmjeni dviju zemalja Johnson je rekao da se veseli kada ću »moći otići u svoju trgovinu u Londonu i kupiti Dingač i Pošip«.


– Još se sjećam se ta dva jako dobra vina, ne znam zašto se ne prodaju u Londonu kako bi trebala, pretpostavljam da je to zato mislim da je zato što ih vi u Hrvatskoj sve popijete, rekao je Johnson.


Predsjednik vlade Andrej Plenković poručio je u srijedu u Banskim dvorima britanskom ministru vanjskih poslova Borisu Johnsonu da Hrvatska želi graditi jake odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom, naročito u gospodarstvu i turizmu.


Plenković je izrazio je žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije, ali i naglasio da Hrvatska želi graditi jake odnose s Velikom Britanijom, pogotovo u gospodarstvu i turizmu te osigurati slobodu kretanja radnika, kaže se u priopćenju Banskih dvora.