Pripreme za izbore

Borba za HDZ: Darko Milinović prikupio već 3.500 potpisa, ali još ne zna hoće li biti kandidat

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Odustane li, Plenković bi mogao ostati jedini kandidat za čelnu poziciju u HDZ-u, iako i sam kaže da je za više kandidata, ali da ne može nikoga prisiliti da sudjeluje u izborima, te da je on spreman na raspravu i dijalog s kolegama koji se na to odluče



ZAGREB  Iako je već prikupio oko tri i pol tisuće potpisa za kandidaturu za predsjednika HDZ-a Darko Milinović  još nije odlučio hoće li se doista 17. srpnja suprotstaviti Andreju Plenkoviću na stranačkim izborima. Ako unatoč tim potpisima i on odustane, Plenković bi na kraju mogao biti jedini kandidat za čelnu poziciju u HDZ-u. Iako se ostali HDZ-ovci s čijim su imenima mediji spekulirali  također još ne izjašnjavaju, poput Ivane Maletić ili Zlatka Hasanbegovića,  veliki broj HDZ-ovih dužnosnika s kojima smo razgovarali ističu da tih kandidatura na kraju neće biti, te da će, ako i Milinović odustane, HDZ-ovci ponovo imati izbore samo s jednim kandidatom.  


Predsjednik Sabora i član HDZ-ovog Predsjedništva Željko Reiner smatra da bi HDZ trebao imati više predsjedničkih kandidata.


Favoriti i demokracija


– Teško mi je sada reći hoće li biti više kandidata ili samo jedan, ali osobno bih volio ih da bude više. To bi sigurno bilo demokratičnije. U tom slučaju mnogi kojima se HDZ ne sviđa ne bi imali argument tvrditi da opet imamo samo jednog kandidata, rekao je jučer Reiner.




Reiner tističe da je neprimjereno da pojedine HDZ-ove organizacije javno podržavaju Andreja Plenkovića dok  još nitko nije službeni kandidat.


– Svatko od nas može imati favorita, može nam se netko više ili manje svidjeti, ali tek kad se službeno na nekim tijelima HDZ-a postane kandidat, onda započinje predizborna kampanja. Onda se članovi HDZ-a mogu oglašavati u smislu promicanja nekog od kandidata, poručuje svojim kolegama  Reiner.


I sam Plenković jučer je u Bruxellesu rekao da je on apsolutno za demokratizaciju, odnosno za više kandidata, ali da ne može nikoga prisiliti da sudjeluje u izborima, te da je on spreman na dijalog s kolegama koji se na to odluče. Što se tiče priprema HDZ-a za izbore, ali i najave promjena Statuta stranke, kojima bi se po svemu sudeći trebale ograničiti ovlasti predsjednika, Plenković je kazao da HDZ ne može gubiti vrijeme i da se mora pripremati za izbore.


Novi statut


– Imam dosta jasne stavove o tome kako bi se trebao preurediti statut, odnosno, po mom mišljenju treba donijeti novi statut HDZ, a hoće li biti vremena da se to napravi prije ovih izbora parlamentarnih izbora, to ćemo vidjeti, rekao je Plenković. Odluka HDZ-ovog predsjedništva je da se statut mijenja  na način da se više ljudi i stranačkih tijela uključi u donošenje odluka, a plan je da se te izmjene donesu na motivacijskom Saboru stranke, otprilike mjesec dana prije izbora.


Novinare je zanimalo i je li ga stranačko predsjedništvo konzultiralo kad je formiralo izborni stožer s kojim bi on u konačnici  trebao ići u predizbornu kampanju,  a Plenković je odgovorio da je u stalnom kontaktu sa svojim stranačkim kolegama, ali da u ovom trenutku nema nikakve ovlasti za donošenje odluka.


– Nisam član predsjedništva i kada i ako dobijem povjerenje naših članova i budem imao ovlasti onda ću vrlo jasno reći svoj stav kako možemo proces kvalitetnog transparetnog i angažiranog funkcioniranja u stranci unaprijediti, rekao je Plenković.  Tvrdi i da je spreman na javno sučeljavanje s političkim suparnicima u kampanji za parlamentarne izbore, jer misli da je  normalno da se lideri stranaka uoči izbora sučeljavaju i da na taj način birači i svi zainteresirani mogu vidjeti iza kojih politika stoje. Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbijao je takva sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem, što su mu mnogi i u stranci zamjerili.