Nostrifikacija

Borba s birokracijom: Ministarstvo znanosti 12 godina ignorira doktorat sa Sorbone

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ksenija Keča doktorirala je na Sorboni 2002., a s MZOS-om se oko nostrifikacije spori od 2004. Upravni sud dao joj je za pravo, no MZOS nije postupio po njegovoj odluci. Ustavni sud sada je naložio MZOS-u da u roku od 30 dana postupi po odluci Upravnog suda



Zbog povrede ustavnog prava na suđenje u razumnom roku, Zagrepčanki Kseniji Keča odlukom Ustavnog suda država je dužna najkasnije do rujna isplatiti naknadu u iznosu od 22.800 kuna. Punih 12 godina je, naime, ova Zagrepčanka bezuspješno pokušavala od nadležnih institucija ishoditi priznavanje svog doktorata, koji je još 2002. godine stekla na – pariškoj Sorboni!


Istovjetnost diplome


Iz razloga koji se u ustavnoj tužbi ne navode, Fakultetsko vijeće zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u lipnju 2003. godine odbilo je njezin zahtjev za priznavanje potpune istovjetnosti strane diplome o doktoratu znanosti koji je stekla godinu ranije na Universite de Paris I-Pantheon-Sorbonne. Ona se na odluku Ekonomskog fakulteta, naravno, žalila, ali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbilo je njenu žalbu, i tu je započeo teško objašnjivi birokratski krug koji je trajao više od 12 godina, i u kojem su sporost i inercija državnih službi izmakli iz zdravorazumskih okvira.



Povrijeđen članak 29. stavak 1. Ustava


 Ministarstvo znanosti, utvrdili su suci Ustavnog suda, nije poduzelo nijednu radnju nakon donesene presude Upravnog suda, niti je do donošenja odluke Ustavnog suda donijelo odluku o predmetu. Time je podnositeljici povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na razumnu duljinu postupka, zajamčeno člankom 29. stavkom 1. Ustava. Naknadu u iznosu od 22.800 kuna podnositeljici se ima  iz državnog proračuna isplatiti u roku od tri mjeseca.




Nakon što je uložila žalbu na rješenje kojom joj se odbija nostrifikacija doktorata, MZOS je tu žalbu odbio 2004. godine. Nespremna prihvatiti odbijenicu doktorata stečenog na jednom od najuglednijih europskih sveučilišta, pokrenula je upravni spor, a Upravni sud je 2007. godine uvažio njenu tužbu i poništio odbijenicu MZOS-a. Kad je shvatila da će MZOS-u trebati godine za provedbu odluke Upravnog suda, podnositeljica je od 2011. do 2013. godine u četiri navrata pismeno požurivala postupanje MZOS-a.


U igru se uključio i Ekonomski fakultet, pa se i on počeo kod MZOS-a raspitivati o tome je li doneseno novo rješenje sukladno presudi Upravnog suda.


MZOS je u svibnju 2011. pokazao izvjesni interes za rasplet spora, i obavijestio Ekonomski fakultet da će se sukladno uputi Upravnog suda utvrditi uvjeti pod kojima je podnositeljica stekla predmetnu diplomu, kao i odgovaraju li ti uvjeti propisima za stjecanje doktorata u Hrvatskoj. Ekonomski fakultet vrlo je brzo, u samo dva dana, dostavio MZOS-u dokumentaciju potrebnu za donošenje rješenja o priznanju istovjetnosti doktorata znanosti spomenute gospođe. I tu je priča stala.


Upornost i inicijativa


Pune su dvije godine nakon toga prošle, a nije se dogodilo apsolutno ništa. Podnositeljica zahtjeva, međutim, nije odustajala. Na njenu inicijativu, u siječnju 2013. godine Općinski radni sud u Zagrebu  zatražio je od MZOS-a očitovanje o tome je li postupljeno po presudi Upravnog suda te je konstatirano da se do dana održavanja ročišta MZOS nije očitovao na zahtjev suda.


Ustavnu tužbu Ksenija Keča podnijela je 12. prosinca 2014. godine. Do donošenja odluke Ustavnog suda u lipnju ove godine, dakle još dvije godine, MZOS nije uspio donijeti novu odluku o nostrifikaciji doktorata. Prema računici Ustavnog suda, upravnosudski i upravni postupak zajedno su se do donošenja ustavnosudske odluke vodili dugih 12 godina, četiri mjeseca i 13 dana. Ustavni sud dao je rok MZOS-u da svoj propust ispravi u najkraćem mogućem roku, ali ne duljem od 30 dana od objave odluke u Narodnim novinama.