Sastanak nije urodio plodom

Boras nije prihvatio zahtjeve studenata, blokada Hrvatskih studija se nastavlja

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ



ZAGREB  Sastanak predstavnika studentskih udruga Hrvatskih studija s rektorom Damirom Borasom i upravom Hrvatskih studija, održan danas u Rektoratu, nije urodio plodom, a blokada Hrvatskih studija se nastavlja.


Studentski su predstavnici tražili opoziv sporne odluke o upisnim kvotama, te predložili da se navodni paralelizam studija filozofije, zbog čega je taj studij ostao bez mogućnosti upisa novih studenata, utvrdi u akreditacijskom postupku. Njihovi zahtjevi nisu naišli na odobravanje rektora Borasa, prenose studenti, za koje je jučerašnji sastanak bio očekivano promašen.  


Pritisak na upravu tako se nastavlja, nakon što je zeleno svjetlo za štrajk profesorima HS-a dao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Za sutra je najavljen sastanak sa zaposlenima na HS-u, na kojem će sindikalno vodstvo objasniti razloge pokretanja štrajka.




Pročelnik HS-a Mario Grčević u međuvremenu je blokadu nazvao »nasilnim ometanjem nastave od skupine studenata i građana koja se naziva Studentskim saborom«, te najavio nadoknadu propuštenih predavanja i moguće sankcije organizatorima blokade.


– Odluku o ometanju nastave donio je skup studenata i građana, među kojima su znatnim dijelom bili zastupljeni studenti i građani izvan institucije Hrvatskih studija. Osuđujemo takav izvaninstitucionalni oblik aktivizma koji ne vodi prema  rješavanju problema. Uprava poduzima sve da se problem kvota raspravi i riješi u institucionalnim okvirima – poručio je Grčević, te najavio da »za sve štetne posljedice koje bi proizišle iz ometanja nastavnoga procesa isključivu odgovornost snose organizatori blokade«.