Nije u redu da u elitnim restoranima i hotelima radi nekvalificirani konobar, jer to se vidi. Ovakav stav »bolje nekvalificiran nego nikakav« degradacija je i škole i tog zanimanja. Već je grozno, a pitanje je koliko će se ugostiteljskih objekata iduće godine zatvoriti – upozoravaju ravnatelji ugostiteljskih škola
Ministarstvo turizma već tri godine ne želi uvesti red u ugostiteljska zanimanja, a prema najavama ni u budućnosti ga neće biti. Naime, iako je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti među obveze ugostitelja još prije tri godine uvrstio članak prema kojem ugostitelji moraju ispunjavati uvjete odgovarajućeg stupnja i vrste obrazovanja, stručne osposobljenosti ili majstorskog ispita, potrebnih za obavljanje ugostiteljske djelatnosti ovisno o vrstama ugostiteljskih objekata, odnosno moraju imati zaposlenu osobu koja ispunjava te uvjete, odgovarajući pravilnik koji bi omogućio primjenu te odredbe Ministarstvo turizma nikad nije donijelo. Zakon je predvidio da bi od njegovog donošenja u roku od godinu dana ministar trebao pravilnikom propisati stupanj i vrstu obrazovanja, stručne osposobljenosti ili majstorskog ispita potrebnih za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a dvije godine nakon isteka tog roka iz Ministarstva turizma poručuju da se to nije i neće dogoditi.
Neće se dogoditi, pojašnjavaju, jer takav bi pravilnik u situaciji kada je ugostiteljski kadar na tržištu rada, pogotovo konobarski, u debelom deficitu značio da bi ionako podkapacitirani ugostitelji ostali bez i ovo malo nekvalificirane radne snage. Ministarstvo donošenje pravilnika smatra dvosjeklim mačem, jer u slučaju da se konobarskim poslom mogu baviti samo profesionalni konobari u Hrvatskoj taj posao više ne bi mogli obavljati studenti i svi oni koji u jeku turističke sezone popunjavaju ugostiteljske »rupe«. Ni nakon Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti čije je donošenje u tijeku, poručuju iz Ministarstva, pravilnik se neće donijeti.
Prazne školske klupe
– Prije tri godine u prvom razredu imali smo 26 učenika i od tada broj pada. Pitanje je što će biti iduće godine. Morat ćemo uvesti neke promjene, a razmišljamo i o četverogodišnjem programu po uzoru na Srbiju koja je uvela program tehničar posluživanja. Međutim, možda bi bilo rezultata i kada bi se naši gospodarstvenici više potrudili i osigurali učenicima stipendije, platili sanitarne knjižice i uniforme, jer skupo je obrazovati se za konobara. Nije to samo kupiti knjige – ističe ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija, Sibila Roth.
– Ide se linijom manjeg otpora kako bi se eliminirali nezaposleni, a to što imamo nekvalitetne zaposlenike nikome ništa. Sva sreća da Hrvatska nema visoko rangirani turizam. Imamo svega nekoliko hotelskih kuća više kategorije. Nitko ne razmišlja o tome da se konobari ne mogu educirati preko noći, oni moraju znati tri jezika i proći odgovarajuće obrazovanje. Ovakav stav degradacija je i škole i tog zanimanja. Već je grozno, a piše nam se još gore, jer pitanje je koliko će se ugostiteljskih objekata iduće godine zatvoriti – ističe Cvitkušić.
Pitanje kvalitete
Slično mišljenje dijeli i ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija, Sibila Roth, koja ističe kako je neinteres za konobarsko zanimanje doveo do toga da u hotelima s 4 i 5 zvjezdica rade nekvalificirani konobari koji ne znaju napraviti tartar, flambirati ili pravilno otvoriti posebnu bocu vina.