Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
14. prosinca 2019.
Otkrio motive prelaska

Bivši SDP-ovac Habek postao član Kluba zastupnika HNS-a: 'Ostajem neovisan i imam autonomiju glasanja'

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. studeni 2018. u 15:14 2018-11-13T15:14:46+01:00

»Ušao sam u Klub HNS-a zbog dugogodišnje suradnje s Miloradom Batinićem, koji je gradonačelnik Ivanca, i Predragom Štromarom s kojim sam osam godina bio na vlasti u Varaždinskoj županiji, a, na kraju krajeva, i parlamentarnim izborima na kojima smo zajedno pobijedili. Riječ je o stranci i ljudima s kojima sam 15 godina surađivao u politici«, pojasnio je Habek svoje motive za prelazak iz oporbenih u redove vladajućih

ZAGREB Bivši SDP-ovac Mario Habek u utorak je i službeno postao član Kluba zastupnika HNS-a, a nakon sjednice Kluba izjavio je da ostaje neovisan i da će imati autonomiju u glasanju, a tako će ostati do kraja mandata.

»Ušao sam u Klub HNS-a zbog dugogodišnje suradnje s Miloradom Batinićem, koji je gradonačelnik Ivanca, i Predragom Štromarom s kojim sam osam godina bio na vlasti u Varaždinskoj županiji, a, na kraju krajeva, i parlamentarnim izborima na kojima smo zajedno pobijedili. Riječ je o stranci i ljudima s kojima sam 15 godina surađivao u politici«, pojasnio je Habek svoje motive za prelazak iz oporbenih u redove vladajućih.

Hoće li Habek podržati državni proračun

Svjestan sam da je riječ o stranci koja je dio vladajuće koalicije, ali mene to ništa ne obvezuje, imam svoju autonomiju što se tiče glasanja, a tako će biti i dalje, rekao je Habek.

Na pitanje kako će glasati kod donošenja državnog proračuna za 2019. godinu Habek je najavio da će imati neke prijedloge vezane uz Varaždinsku županiju, pa ako oni budu prihvaćeni podržat će proračun, a ako ne onda ga neće podržati.

Habek tvrdi da se nije nudio HNS-u, nego su oni njega kontaktirali, a kada je izlazio iz SDP-a rekao je kako je uvijek otvorena opcija povratka u SDP ako se u toj stranci za godinu, dvije stvari poslože.

Nije bilo lako otići iz stranke u kojoj sam proveo 20 godina, ali sada situacija nije dobra i ja sam tako odlučio. Uvijek postoji mogućnost povratka u SDP, ako me SDP bude trebao i ako bude stabilniji i s jačim vodstvom, kazao je.

»Vrata Kluba HNS-a uvijek su ti otvorena«

Šef HNS-ovog saborskog Kluba Milorad Batinić pojasnio je motive svoje stranke da pozove Habeka u HNS-ov klub.

»Nekoliko dana nakon što sam saznao da je kolega Habek istupio iz SDP-a, a znamo se i 15 smo godina već zajedno na lokalnoj razini i u regionalnoj politici, rekao sam mu 'Mario, ako trebaš tehničku potporu za rad u Saboru vrata Kluba HNS-a uvijek su ti otvorena'«, rekao je Batinić novinarima u Saboru.

Na pitanje jesu li time HNS-ovci zapravo altruisti s obzirom da Habek ostaje neovisan u klubu, Batinić je uzvratio da su oni liberali, a na pitanje bi li tako primili bili koga uzvratio je da ne bi.

»S kolegom Habekom poznajem se dugi niz godina i to je bio razlog zašto sam mu pristupio. Vjerojatno je, pošto poznaje ne samo mene nego niz HNS-ovaca s kojima je surađivao niz godina, procijenio a će mu biti ugodno u našem klubu i da može normalno nastaviti rad kao neovisni saborski zastupnik«, rekao je.

Razlike između prelazaka Milanke Opačić i Habeka

Upitan hoće li HNS ponuditi Habeku da uđe u njihovu stranku Batinić je uzvratio da o tome nisu razgovarali. »Imate živi primjer, naša ministrica Blaženka Divjak nije član stranke, a ima potporu HNS-a. Zašto i Habek ne bi tako nastupio«, pitao se Batinić.

Zašto vam je sumnjiv prelazak Milanke Opačić u Klub Milana Bandića, a ne bi trebao biti sumnjiv prelazak Maria Habeka u HNS obzirom da je u slučaju Opačić predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozivao institucije da to istraže, zanimalo je novinare.

»Ne, ne, ne! Kolega Vrdoljak se očitovao na prelazak bivše stranačke kolegice Marije Puh. Ako postoje indicije, kao što se moglo čitati u medijima, da postoje osobni razlozi prelaska, apsolutno se time trebaju pozabaviti nadležne institucije. Međutim, jednako tako kazali smo da ako netko od zastupnika osjeća da u vlastitom klubu ne može ostvariti, ne osobne nego političke ambicije koje zastupa, tada smatramo potpuno legitimnim prelazak«, rekao je Batinić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.