Slučaj Žalac

Bitna pitanja i dalje bez odgovora. Vještaci, pak, tvrde: ‘Vjerojatno je vozila sporije od 50 km/h’

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Više sudskih vještaka za promet s kojima smo razgovarali kazalo nam je da ministrica vjerojatno nije prekoračila brzinu od maksimalno dozvoljenih 50 kilometara na sat u naselju



ZAGREB Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je priopćilo da je policija obavijestila nadležno Državno odvjetništvo u Vinkovcima o svemu do sada utvrđenom i poduzetom u slučaju prometne nesreće ministrice Gabrijele Žalac, u kojoj je teško ozlijeđena desetogodišnja djevojčica, »a koje odvjetništvo je i rukovodilo očevidom prometne nesreće«.


To znači da će nadležno državno odvjetništvo odlučivati hoće li ili neće pokrenuti postupak, i zbog čega.


»Za sve daljnje upite upućujemo Vas da se obratite nadležnom državnom odvjetništvu. Policija je u subotu u dva navrata izvijestila javnost o prometnoj nesreći, u mjeri u kojoj je to bilo moguće«, stoji u odgovoru MUP-a našem listu, u kojem su izostala brojna pojašnjenja.




MUP smo pitali, naime, kad je ministrici istekla vozačka dozvola, je li bila obavezna za produljenje dozvole obaviti i liječnički pregled, odnosno je li to, s obzirom na istek dozvole, propustila napraviti te kojom je brzinom vozila u trenutku nesreće.


Ni Ministarstvo regionalnog razvitka na čelu kojeg se Žalac nalazi, jučer se nije oglasilo na naša pitanja – je li ministrica bila svjesna činjenice da vozi automobil bez valjane dozvole, odnosno da krši zakon, kad joj je dozvola istekla te zbog čega smatra da ne treba podnijeti ostavku. Ministrica se u ponoć oglasila samo jednom porukom na svom facebook profilu, u kojoj iskazuje duboko žaljenje zbog nesreće, i ispričava se javnosti jer je »propustila produljiti valjanost vozačke«.


Više sudskih vještaka za promet s kojima smo razgovarali kazalo nam je da ministrica vjerojatno nije prekoračila brzinu od maksimalno dozvoljenih 50 kilometara na sat u naselju, jer bi veća brzina bila fatalna za djevojčicu. I pri manjim brzinama su, kažu vještaci, moguće teške ozljede poput ove koju je djevojčica zadobila. Čak i kad se vozi do 50 kilometara na sat, kažu, automobilu je nakon kočenja potrebno dvadesetak metara da se zaustavi, pa pretpostavljaju da je ministrica vozila i puno sporije.


Istekla dozvola, zaključuju vještaci, nema veze s nesrećom, odnosno svakome se ovakva nesreća može dogoditi, »i s pedeset dozvola«.


Policija nam nije odgovorila ni na pitanje na kolikoj se udaljenosti od mjesta nesreće nalazi najbliži pješački prijelaz. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama pješaci su dužni cestu prelaziti na označenom pješačkom, ako nije udaljen više od 50 metara u naselju. I policija i Ministarstvo su u subotu izvijestili kako je do naleta vozila na dijete došlo kad je dijete prelazilo cestu izvan obilježenog pješačkog, no kasnije je u policijskom priopćenju istaknuto kako je do prometne nesreće došlo »kad je 10-godišnje dijete neoprezno pretrčavalo kolnik u trenutku kad se kolnikom kretalo osobno vozilo te je došlo do udara vozila u dijete«. Kako je za HTV kazao mještanin, »malo-malo pa se dogodi neka nesreća, cesta je vrlo prometna, a nigdje ‘ležećih’. Tu je blizu crkva, djeca idu u vrtić, prelaze cestu, a nema obilježenog pješačkog prijelaza«.