"Blagdanska" kampanja

Bitka za Pantovčak: Vlada danas raspisuje predsjedničke izbore! Kome ćete dati svoj glas

Jagoda Marić

Svi koji se žele kandidirati za predsjednika ili predsjednicu Republike moraju prikupiti najmanje deset tisuća potpisa, za što će imati 12 dana



ZAGREB – Vlada će, doznajemo, na današnjoj sjednici donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike koja će stupiti na snagu 21. studenoga, a izborni rokovi počinju teći dan kasnije.


Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se samo tri dana prije Božića, 22. prosinca, a drugi krug 5. siječnja sljedeće godine.


Svi koji se žele kandidirati za predsjednika ili predsjednicu Republike moraju prikupiti najmanje deset tisuća potpisa, za što će imati 12 dana.




Vlada će na istoj sjednici usvojiti i izmjene zakona o odlikovanjima i priznanjima, a jedno od najviših odlikovanja nazvat će po Franji Tuđmanu.


Ako bude sve prema planu, ove godine bit će dodijeljeno prvi put i to uz 20. obljetnicu Tuđmanove smrti, a predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović planira postumno odlikovati kardinala Franju Kuharića. To će se događati baš dok bude trajala službena predizborna kampanja.