Reakcija na proslavu u Brezovici

Biskupijski ordinarijat u Sisku: Gradonačelnica netočno i bez argumentacije okrivila Crkvu

Hina

Ilustarcija / Snimio Sergej DRECHSLER

Ilustarcija / Snimio Sergej DRECHSLER

»Ona je netočno, bez ikakve argumentacije, za 'aveti prošlosti', koje se tobože bude, okrivila 'Crkvu i HDZ'. Kako spomenuta dužnosnica ne može ni spomenuti riječ 'križ' koji je u Brezovici postavilo Povjerenstvo za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke, a posvetio sisački biskup, ona je rekla da je 'taj kamen' financirala Crkva, što nije istina«, istaknuo je Biskupijski ordinarijat

 SISAK Biskupijski ordinarijat u Sisku priopćio je u subotu da je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na proslavi Dana antifašističke borbe u Brezovici »netočno, bez ikakve argumentacije, za ‘aveti prošlosti’, koje se tobože bude, okrivila ‘Crkvu i HDZ’« te istaknuo da je Sisačko-moslavačka županija financirala postavljanje »bijelih križeva« na mjestima masovnih grobnica, u koje su bačena tijela ubijenih Hrvata poslije 2. svjetskog rata.

»Ona je netočno, bez ikakve argumentacije, za ‘aveti prošlosti’, koje se tobože bude, okrivila ‘Crkvu i HDZ’. Kako spomenuta dužnosnica ne može ni spomenuti riječ ‘križ’ koji je u Brezovici postavilo Povjerenstvo za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke, a posvetio sisački biskup, ona je rekla da je ‘taj kamen’ financirala Crkva, što nije istina«, istaknuo je Biskupijski ordinarijat navevši da priopćenje objavljuje povodom izrečenih neistina sisačke gradonačelnice koja je, kako su prenijeli mediji, prozvala jučer u govoru na skupu u Brezovici Crkvu (katoličku).


»Sisačko-moslavačka županija financirala je postavljanje ‘bijelih križeva« na mjestima masovnih grobnica, u koje su bačena tijela ubijenih Hrvata poslije Drugog svjetskog rata, a čije je postavljanje pokrenula Udruga hrvatskih domobrana, a biskup je bio na blagoslovu i molitvi za mrtve«, stoji u priopćenju.


Biskupijski ordinarijat u Sisku upitao je zar se nema ni toliko humanosti te se želi zabraniti i molitvu za mrtve.




No, istaknuo je, to se ipak ne može zabraniti i nikada neće jer istina o komunističkim zločinima sve više izlazi na svjetlo ma koliko ju totalitarne aveti komunističke prošlosti i neokomunističke sadašnjosti nijekale i željele prikriti.


»Gradonačelnica govori i o ‘krivotvorinama’ i ‘nepostojećim žrtvama’, a činjenica je da su podaci koji su ispisani na ploči podno spomen-križa službeni podaci Policijske uprave sisačko-moslavačke. Na kilometar i pol dugu stratištu u šumi Brezovici ubijeno oko 6000 ljudi, a na području Sisačko-moslavačke županije evidentirano je 119 masovnih grobnica s preko 45 000 tijela bešćutno ubijenih žrtava partizansko-komunističkih zločina počinjenih tijekom i neposredno poslije Drugoga svjetskog rata«, stoji u priopćenju.


Biskupijski ordinarijat u Sisku ističe da Crkva imamo pravo i dužnost ne dopustiti da se istina zaboravi i da se nametne šutnja o hrvatskoj prošlosti, što sigurno ne može voditi dobru u hrvatskoj budućnosti.


»Mi kao Crkva imamo pravo i dužnost ne dopustiti da se istina zaboravi i da se nametne šutnja o hrvatskoj prošlosti, što sigurno ne može voditi dobru u hrvatskoj budućnosti, te neprestano moliti za mrtve, da im Gospodin udijeli mir, kad ih neki ljudi ne žele ni vidjeti, i za žive da se odreknu zla, uvide istinu i prestanu s iznošenjem laži i stvaranja podjela«, poručio je Biskupski ordinarijat u Sisku reagirajući na izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček na proslavi Dana antifašističke borbe.