Glas razuma

Biskup Škvorčević osudio nasilje nad Srbima: ‘Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje’

P. N.

Kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku - biskup Antun Škvorčević / Foto Glas Slavonije

Kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku - biskup Antun Škvorčević / Foto Glas Slavonije

'Vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti. U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje', rekao je biskup Antun Škvorčević



Požeški biskup Antun Škvorčević prvi je visoki predstavnik Katoličke crkve u Hrvatskoj koji je osudio nekoliko nedavnih nasilnih incidenata prema ljudima srpske nacionalnosti, javlja televizija N1.


Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u nedjelju 25. kolovoza u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru slavlje uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u župničku službu.


Na temelju prvoga nedjeljnog čitanja iz Izaije proroka ustvrdio je u homiliji da se Bog u svom spasenjskom djelovanju ne ograničava na Židove, nego sabire sve „puke i jezike“. Pored toga upozorio je na Isusovu izjavu u evanđelju da će u kraljevstvo Božje doći narodi s istoka i zapada, sa sjevera i juga a da će neki od onih koji su se za života smatrali njegovima – ali samo na riječima – biti izbačeni.




Biskup je kazao kako univerzalnost spasenja ima posebno značenje za djelovanje novog župnika u Daruvaru, gdje žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti, te on s naslova evanđelja treba promicati – ne samo snošljivost – nego međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božji i surađivati za zajedničko dobro, prenosi Informativna katolička agencija.


Govorio je o vrijednosti nacionalne pripadnosti s polazišta vjere te je među ostalim rekao:


„Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti.


U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje. Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku.“


„Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja“, dodao je biskup Škvorčević.