Pismo Katainenu

Biljana Borzan u akciji i za pašku čipku: Uvesti oznaku porijekla za nepoljoprivredne proizvode

Irena Frlan Gašparović

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Borzan pritom podsjeća da bi od uvođenja oznake za nepoljoprivredne proizvode profitirali proizvodi poput bračkog kamena, slavonskog zlatoveza i paške čipke



ZAGREB  Eurozastupnica Biljana Borzan uputila je, zajedno s još 11 svojih kolega iz parlamentarnih klupa u Strasbourgu, pismo potpredsjedniku Europske komisije Jyrkiju Katainenu u kojem ga upozoravaju da je važno što prije uvesti europsku oznaku porijekla za nepoljoprivredne proizvode.


»Niz različitih oznaka autentičnosti koje postoje u pojedinim državama članicama novom bi se oznakom stavio pod jedan okvir. To će onemogućiti krivotvorenje, ali i olakšati kupcima da se orijentiraju pri kupnji«, izvijestili su iz ureda Biljane Borzan, pojasnivši da je Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača prije nekoliko mjeseci izglasao mišljenje o takvoj oznaci, no ta oznaka nije među prioritetima u prvom nacrtu Strategije o unutarnjem tržištu za dobra i usluge, koju je izradila Komisija.


Borzan, koja smatra da bi od prepoznatljive, EU oznake koristi imali mali hrvatski obrti, želi da Komisija što prije izradi zakonodavni prijedlog te podsjeća da su takve oznake sve češće i u svijetu.




 »Indija je, primjerice, zaštitila određene predmete povezane sa sarijama, slikama i šalovima te uvjetuju trgovačke sporazume njihovim uvažavanjem«, navodi se u priopćenju iz ureda eurozastupnice.


Borzan pritom podsjeća da bi od uvođenja oznake za nepoljoprivredne proizvode profitirali proizvodi poput bračkog kamena, slavonskog zlatoveza i paške čipke.