Šumber

Bili smo na Danima otvorenih vrata agroturizama Istre, evo što smo vidjeli

Edi Prodan

Foto: Edi Prodan

Foto: Edi Prodan

Ono što je još jedna posebitost agroturizama vrhunska je gastronomija. Receptura se zasniva na tradiciji i namirnicama najviše kvalitete i to nastalim isključivo na samom domaćinstvu ili u najužem krugu oko njega, istaknuo je Igor Merlić



U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre čije je sjedište u Pazinu, te uz podršku Odjela za turizam Istarske županije u subotu su prigodnom svečanosti na novootvorenom seoskom domaćinstvu Giovanna Allegra u Šumberu nedaleko Labina pokrenuti 8. Dani otvorenih vrata agroturizama Istre.


– Pomaci koji se događaju na ruralnom području Istre posebno kad su agroturizmi u pitanju su značajni za sam turizam ali i za niz drugih povezanih djelatnosti, posebno u zoni proizvodnje hrane. Lani je tako Dane otvorenih vrata agroturizama Istre posjetilo više od pet tisuća posjetitelja što je sjajan rezultat.


Ove godine se u projekt uključilo ukupno 14 seoskih domaćinstava koja su se posebno dobro pripremila za prihvat gostiju. Ono što sa zadovoljstvom ističem je popularnost ove manifestacije izvan granica Istarske županije.




Primjerice gosti iz Primorsko-goranske županije čine pedeset posto posjetitelja, a osim na tom području ove smo godine znatno pojačali marketinški nastup i u južnim dijelovima Slovenije te na istarskom dijelu Italije, u Muggiji tako da se nadamo dodatnom rastu broja posjetitelja, istaknuo je u svom govoru Igor Merlić, istaknuti gospodarstvenik, danas na funkciji direktora AZRRI-ja.


Edukacijska nota


Cilj projekta je promocija specifičnog oblika turizma, ali i poljoprivrede s naglaskom na ekološku i tradicijsku proizvodnju kao i pomalo zaboravljenih zanata kako bi se gostima omogućilo specifični odmor s naglašenom edukacijskom notom. Ono što je vidljivo i kod najmlađeg, šumberskog agroturizma obitelji Mekiš, karakteristika je svih istarskih imanja takvog tipa. Riječ je o efektnom spoju tradicije, primjerice i u graditeljstvu, sa svime onime što čini komfor vremena u kojem se nalazimo. No, ono što je mnogi važnije, poseban je odnos domaćina i gostiju koji je potpuno suprotan unificiranom, industrijskom ponekad i pomalo bešćutnom institucionalnom turizmu.


– Ono što je još jedna posebitost agroturizama vrhunska je gastronomija. Receptura se zasniva na tradiciji i namirnicama najviše kvalitete i to nastalim isključivo na samom domaćinstvu ili u najužem krugu oko njega. Gastronomija je uostalom mamac koji goste privlači čitave godine tako da su agroturizmi među rijetkima sa sezonskim oscilacijama, dodao je Merlić.


Da je u pravu pokazali su upravo proizvodi AZRRI-ja, odnosno njihovih kooperanata i partnera koji su nastali ekološkim uzgojem. K tome nose i pečat autohtonosti – suhomesnati proizvodi, kobasice od mesa ovaca, boškarina ili magaraca s domaćim začinima i uz dodatak autohtonih vina odlična su pozivnica za posjet istarskim agroturizmima.


Pozitivne promjene


A da su upravo ni model koji uistinu može pokrenuti čitav niz pozitivnih promjena istaknuo je i načelnik općine Sveta Nedelja Gianvlado Klarić.


– Mala smo općina, nismo na moru, a bilježimo jednu od najvećih stopa rasta u Hrvatskoj kad je turistički proizvod u pitanju. Samo u zadnjem periodu broj kreveta porastao nam je s tisuću na više od 1,2 tisuće. Broj noćenja koji je do prije nekoliko godina iznosio oko 50 tisuća, ove će godine dohvatiti 90 tisuća, a to su rezultati s kojima se ponosimo, a ujedno čestitamo obitelji Mekiš na poduzetničkom duhu i otvaranju još jednog našeg turističkog objekta, istaknuo je Klarić.


Na njegove se riječi nadovezao i gradonačelnik Labina Valter Glavičić koji u agroturizmima i djelatnostima koje oni pokreću vidi recept koji bi mogao pomoći izlječenju jedne od najtežih hrvatskih bolesti – »bijeloj kugi«.


– Agroturizmi zapošljavaju ljude u turističkoj djelatnosti, ali odlično djeluju i na razvoj poljoprivrede. Naprosto, umjesto da naša mladost iseljava u Irsku, Njemačku i gdje već sve ne, razvoj ovakvih seoskih domaćinstava mogao bi pomoći u oživljavanju gospodarstva kao i demografije, naglasio je Glavičić.


Pune ruke posla


Sami domaćini, obitelj Mekiš, nisu imali previše vremena za razgovor jer imali su – pune ruke posla. Otvoreni su tek mjesec dana, prvi su rezultati dobri, a uključenjem u akciju Dani otvorenih vrata agroturizama Istre vide odličnu mogućnost za dodatnu afirmaciju. Vlasnica Ljiljana Mekiš je Giovannom Allegrom oživjela starinu, svoju djedovinu, a posao će u tom objektu naći čitava obitelj kao i još nekoliko zaposlenih, čiji će angažman ovisiti o intenzitetu poslovanja.


U ovogodišnje Dane otvorenih vrata agroturizama Istre uključeno je 14 domaćinstava koji se nalaze na vrlo atraktivnim lokacijama kontinentalne, središnje Istre. Posjetit ih se može svake subote i nedjelje do kraja studenog, a cijena vrlo bogato strukturiranog menua je 95 kuna.


Osim gastronomskog dijela manifestacije, organizirat će se i zanimljive radionice kao i foto natječaj u kojem će se izabrati najbolje fotografije s temom agroturizama. Rezervacije su obavezne, a detaljne se informacije mogu dobiti na internetskoj stranici www.azrri.hr, odnosno na aplikaciji DOVAI na kojoj se nalaze i vrlo iscrpne informacije o agroturizmima, njihovoj lokaciji kao i specifičnostima menua koji nude.