Iznenada otkazano zasjedanje

Bez sjednice Vlade: Orešković strahuje da će ostati bez prilike da se u Saboru obrani od HDZ-ovih optužbi

Dražen Ciglenečki

Reuters

Reuters



Hoće li se i kako Vlada očitovati o zahtjevu za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, jučer u Banskim dvorima nije bilo moguće doznati. Rok im je četvrtak, a nitko od naših sugovornika nije rekao hoće li možda samo radi toga biti održana telefonska sjednica.


Redovite sjednice danas neće biti, iz Vlade je nisu službeno ni najavili, ali je već jučer ujutro održan Uži kabinet na kojem su bili i premijer i potpredsjednik Božo Petrov, Mostovi i HDZ-ovi ministri, ali ne i Tomislav Karamarko.


Ministri su, nakon rasprave po svim točkama, iz  zgrade Vlade otišli uvjereni da će se na sjednici skupiti danas u 10 sati, no popodne su ih službenici obavijestili da sjednice ipak neće biti.




Dio naših izvora u Vladi tvrdi da je tako odlučio premijer jer se u sljedeća dva dana očekuju rasplet sadašnje političke krize, pa u takvoj atmosferi ne bi bilo dobro sazvati Vladu.


Ima i onih koji tumače da je na taj način premijer htio izbjeći situaciju u kojoj bi netko mogao predložiti dodatnu točku dnevnog reda s prijedlogom ostavke cijele Vlade, što bi HDZ sa svojim ministrima mogao izglasati.


U premijerovom krugu postoje i ljudi koji strahuju da bi, ukoliko očitovanja Vlade ne bude, Orešković mogao ostati bez prilike da se od optužbi iz HDZ-ovog opoziva brani u Saboru na način na koji je to planirao.


Naime, prema Poslovniku Sabora predsjednik Vlade može dati i usmeno očitovanje, ali bez očitovanja Vlade to bi Oreškoviću HDZ mogao osporiti. Ipak, Poslovnik kaže i da premijer može održati govor prije završnog govora predlagatelja, a može se javljati i dobiti riječ tijekom rasprave radi davanja objašnjenja.