Nisu ga završili

Bez “dogovora” oko spornog Bandićevog odlikovanja: HDZ već danima piše priopćenje o Lončaru

Dražen Ciglenečki

adi se valjda neka posebna ekspertiza njegovog djelovanja, a sve to skupa dosta dugo traje – ironičan je jučer bio jedan HDZ-ov saborski zastupnik, koji je također čuo da se priprema priopćenje o Lončaru koje nikako da ugled svjetlo dana



ZAGREB U Službenom glasniku Grada Zagreba u ponedjeljak je objavljena odluka gradonačelnika Milana Bandića o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru za »izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU-a«. Slijedi još formalno uručenje tog priznanja nekadašnjem jugoslavenskom ministru vanjskih poslova.


Premda je Bandić tu kontroverznu odluku donio još 25. siječnja, o njoj se njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a ni do danas nisu očitovali. Dosad su protiv davanja ovakve počasti čovjeku kojeg se u Hrvatskoj smatra odgovornim za nepravedan embargo Ujedinjenih naroda na uvoz oružja iz rujna 1991. prosvjedovale neke braniteljske udruge i umirovljeni generali HV-a, ali nitko iz HDZ-a nije o tome još ništa rekao. Neslužbeno doznajemo da je prvo bilo zamišljeno da HDZ uopće ne reagira, budući je riječ o samostalnoj Bandićevoj odluci iz njegove nadležnosti. Kako se nju u javnosti sve više osporavalo, naknadno je ipak zaključeno da će se priopćenjem oglasiti zagrebački Gradski odbor HDZ-a. No, to se priopćenje piše već danima.


»Sramotna odluka« 


Iz Gradskog odbora neslužbeno su prošli tjedan najavljivali da će ono biti objavljeno »u ponedjeljak ili utorak«, ali jučer nam je rečeno da priopćenje »još nije završeno«. Iz nekog razloga, dakle, danas u vodstvu HDZ-a nisu načisto u vezi s Lončarevom ulogom početkom devedesetih godina.





Politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zlatko Hasanbegović smatra da je »Gradski odbor HDZ-a kriva adresa za stajalište o Budimiru Lončaru, jer oni svoj autentičan stav nemaju«.


– Njihov je stav identičan onom predsjednika stranke na državnoj razini, ma tko to bio. A što točno Andrej Plenković misli o Budimiru Lončaru i koji je historijat njihove povezanosti, to se još uvijek ne zna. Osim što je poznato da je Budimir Lončar mentor naše diplomatske elite. Unatoč tome što je bio ministar vanjskih poslova Jugoslavije u vrijeme pada Vukovara i sjedio u istoj vladi s Veljkom Kadijevićem – komentira Hasanbegović.



– Radi se valjda neka posebna ekspertiza njegovog djelovanja, a sve to skupa dosta dugo traje – ironičan je jučer bio jedan HDZ-ov saborski zastupnik, koji je također čuo da se priprema priopćenje o Lončaru koje nikako da ugled svjetlo dana.


Nekad je HDZ imao sasvim jasan stav o tom članu Saveznog izvršnog vijeća, kojem je na čelu bio Ante Marković. Vlada Franje Gregurića je 27. rujna 1991, dva dana nakon što je UN proglasio zabranu uvoza oružja SFRJ, pa tako i Hrvatskoj, oštro kritizirala Lončara, optužujući ga da »kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnute Republike Hrvatske«. »Budimir Lončar propustio je izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, za razliku od drugih ministara iz Hrvatske, čime se stavio na stranu protivnika mirnog, demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize. Neprihvatljivo je i žalosno da stanje u Jugoslaviji i napadnutoj Hrvatskoj bolje od Budimira Lončara poznaju, razumiju i tumače diplomati stranih zemalja, što je posebno došlo do izražaja u nastupu američkog državnog sekretaru Jamesa Bakera na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a«, upozorava se u toj Izjavi Vlade demokratskog jedinstva.


Već rehabilitiran 


Politički je Lončara rehabilitirao već predsjednik Stjepan Mesić, koji ga je 2000. imenovao svojim savjetnikom i kasnije odlikovao Redom kneza Branimira s ogrlicom. Ali, HDZ još, barem ne službeno, nije promijenio stav o njemu. Razgovarali smo jučer s nekoliko članova Gradskog odbora HDZ-a i svi se oni redom čude zašto njihova stranka još nije reagirala na »sramotnu Bandićevu odluku«. Nekolicina ih pretpostavlja da je »zapelo« kod premijera Andreja Plenkovića i da on još nije odobrio tekst priopćenja.


U paketu s Lončarom, zagrebački gradonačelnik je Medalju dodijelio i Rudolfu Kahlini. Kako se navodi u Službenom glasniku, razlog je njegov »osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske«. Nakon što je Bandić postavio spomenik Franji Tuđmanu, te se tako možda, premda je i prvi hrvatski predsjednik bio sudionik NOB-a, zamjerio jednom dijelu svojih birača, kao da, dakle, sada namjerava napraviti nekakvu ravnotežu. Kahlina je dugo bio aktivan u Savezu antifašističkih boraca Hrvatske i predsjednik organizacije u Koprivničko-križevačkoj županiji. No, kako nam je rekao predsjednik SABH-a Franjo Habulin, bliži se 100 godina, pa se pasivizirao. Kahlina je bio i član Savjeta za ratne veterane predsjednika Ive Josipovića.