Preventivne mjere

Beroš: Zbog širenja koronavirusa nećemo zatvoriti hrvatske granice

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"Nećemo zatvarati granicu ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori, ali mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u RH da bi ih u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati«, rekao je Beroš novinarima upitan o dvije Kineskinje koje su zadržane na granici



ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da zbog širenje koronavirusa neće zatvoriti hrvatske granice ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori.


»Nećemo ne dozvoliti ulazak u RH, ali ćemo vas pitati tko, odakle, kako i da li ima znakova bolesti. Znači, ponašati se potpuno sukladno s pravilima struke.


Nećemo zatvarati granicu ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori, ali mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u RH da bi ih u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati«, rekao je Beroš novinarima upitan o dvije Kineskinje koje su zadržane na granici.




Navodeći kako je od jutros u kontaktu sa ravnateljicom Zarazne bolnice, poručio je i da ga je obavijestila da su sinoć dobili uzorke iz Vinkovaca te će do kraja današnjeg dana, oko 16 ili 17 sati, imati taj nalaz.


Istaknuo je i kako – čak i kad bi taj nalaz bio pozitivan, nema mjesta panici. »Naša zdravstvena služba u ovom trenutku je organizirana na adekvatan način.


U Vinkovcima se mogu pružiti sve adekvatne i za to propisane mjere«, rekao je Beroš na marginama konferencije o novom EU-ovom sedmogodišnjem proračunu.


Naglasio je i da se epidemija za sada ponaša po predviđenim epidemiološkim modelima, smatra da je dobro što je od koronavirusa u Europi samo njih 27 oboljelih, a jedino se povećao njihov broj u Njemačkoj.


Ministar zdravstva rekao je i da je puno veći broj onih koji se oporave od koronavirusa od kojeg je smrtnost oko tri posto. »To je čak manje nego obična gripa«, kazao je.


Dodao je i kako je njihov stav da je to novi virus i bolest te moraju biti maksimalno oprezni.


Istaknuo je i da će u našoj zemlji napraviti dodatne napore kako bi utemeljili adekvatne mjere suzbijanja epidemije. »To je moj zadatak i ja ću to odgovorno nastojati napraviti«, kazao je.


Upitan o štrajku koji su najavili zagrebački medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza koji traže povećanje koeficijenata odgovorio je da će mu danas na razgovor doći predstavnik tog sindikata.


»Moram reći da je moje promišljanje da su vozači saniteta doista ponekad ugroženi. Prevoze bolesnike s infekcijama koji krvare i dolaze u kontakt s infektivnim materijalom”, rekao je Beroš. No, za razliku od vozača hitne pomoći oni ne ugrožavaju svoje živote, kao primjerice, prolaskom kroz crveno i slično.


»Treba biti pošten, priznati njihovu odgovornost i zadaću i jednostavno iznivelirati njihove koeficijente u kontekstu onoga što je očekivano. Možda ne na nivou vozača hitne, ali ih povisiti«, poručio je Beroš.