Zbunjenost na Ibleru

Bernardićev posjet Pantovčaku naljutio SDP-ovce: ‘S ovakvim potezima rejting će nam još više pasti’

Dražen Ciglenečki

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

On je slao pisma premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu i molio ih je da ga prime. Njih su ga dvojica ignorirala. A sad je Bernardić smatrao potrebnim sresti se s Kolindom Grabar-Kitarović, kaže jedan zastupnik SDP-a



ZAGREB Šef SDP-a Davor Bernardić susreo se i razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, na njen poziv, a informacija o tome došla je do javnosti tek priopćenjem iz njezina Ureda. To je izazvalo niz reakcija u samom SDP-u, u kojem velik broj članova smatra da to nije način kako bi se trebala voditi opozicijska politika. 


U SDP-u je jučer teško bilo naći nekoga tko bi s odobravanjem govorio o sastanku predsjednika stranke Davora Bernardića s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Najviše što su nam pojedini SDP-ovci rekli bilo je: »Pa ona ga je pozvala i vjerojatno je mislio da je pristojno otići na Pantovčak«.


Mnogo više visokopozicioniranih dužnosnika stranke bilo je, u najmanju ruku, začuđeno Bernardićevom odlukom da razgovara s predsjednicom Republike. 




– Nije mi jasno, predsjednica je izgubila sav politički kredibilitet, naročito među SDP-ovim biračima, a Bernardić se ide sastati s njom. Siguran sam da naši birači to nisu željeli. S ovakvim potezima rejting će nam pasti na 15 posto – rezignirano je jučer komentirao jedan SDP-ovac. 


Iz te su stranke u posljednje vrijeme stizale salve kritika na račun Kolinde Grabar-Kitarović, a naročito povodom njezinog putovanja u Ameriku. Više SDP-ovih zastupnika ismijavalo je predsjedničine argumente da je novogodišnje praznike provela u SAD-u kako bi, neposredno prije nego što je Donald Trump preuzeo dužnost, sudjelovala u kreiranju nove američke vanjske politike. Gordan Maras je, primjerice, i pisanim putem postavio zastupničko pitanje ministru Davoru Stieru u kojem je tražio detaljna objašnjenja o tom posjetu predsjednice Republike SAD-u. Stoga je sada Bernardićev odlazak u Ured predsjednice uglavnom negativno odjeknuo u SDP-u.


– On je slao pisma premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu i molio ih je da ga prime. Njih su ga dvojica ignorirala. A sad je Bernardić smatrao potrebnim sresti se s Kolindom Grabar-Kitarović. Pitanje je hoće li Plenković i HDZ uopće nju podržati na idućim predsjedničkim izborima. Nevjerojatno – zaključuje SDP-ov saborski zastupnik.


Bernardićev sastanak s predsjednicom Republike predstavlja njegov dosad možda najveći odmak od Zorana Milanovića. Prošli predsjednik SDP-a jednostavno nije podnosio Kolindu Grabar-Kitarović i nije to niti javno skrivao. A netrpeljivost je bila obostrana, jer predsjednica je svoj mandat započela upravo napadima na Milanovića.


Tražila je sazivanje sjednice njegove Vlade na koju bi ona došla lupati šakom po stolu, a neizravno je i zahtijevala premijerovu ostavku. Godina dana koegzistencije Milanovića i Kolinda Grabar-Kitarović bila je prožeta stalnim napetostima između Banskih dvora i Pantovčaka. Sukobljavali su se, primjerice, i oko vojnog mimohoda koji je 2015. održan u Zagrebu povodom 20. godišnjice Oluje. Kad je nakon parlamentarnih izbora krajem te godine Milanović išao na konzultacije u Ured predsjednice, nije se želio s njom rukovati. Stoga je Bernardićev razgovor s Kolindom Grabar-Kitarović doista novost u odnosu SDP-a prema njoj.