Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Turistička zemlja

Bernardić traži da se marihuanu u potpunosti legalizira: 'Imamo idealne uvjete za uzgoj'

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 14. ožujak 2019. u 14:11 2019-03-14T14:11:27+01:00

Rezultat legalizacije marihuane bio bi dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i BDP-a, izjavio je Bernardić u Saboru

ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je u četvrtak da se u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se zauzeo za potpunu legalizaciju marihuane.

»Smatram da bi legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvarili dodatni rast i prihode koji bi mogli usmjeravati u otvaranje novih radnih mjesta, rezultat legalizacije marihuane bio bi dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i BDP-a«, izjavio je Bernardić u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

Podsjetio je da Sabor još čeka konačan tekst izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, koji je prvo čitanje prošao koncem prošle godine, a temeljem kojeg industrijska konoplja više ne bi bila na popisu biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

Sad je sredina ožujka, a zakona nema pa mnogi odustaju od proizvodnje, a proizvođači koji se i dalje time bave žale se da su u nepovoljnijem položaju od kolega iz EU jer ne mogu koristiti cijelu biljku u proizvodnji, objasnio Bernardić je te naveo da su površine pod konopljom pale s 2.500 hekatra, koliko ih je bilo 2014. na svega tisuću hekatra u 2016.

Stav je SDP, navodi, da za uzgoj industrijske konoplje ima velik broj jakih argumenata - plasman nije upitan jer je potražnja veća od ponude, dugoročno nema straha od zasićenja tržišta, a biljka se može koristiti za preradu više desetetaka tisuća proizvoda.

Hrvatska je danas u idealnoj poziciji za proizvodnju, ima odličnu klimu, puno obradivih površina, na dobrom je geostarteškom položaju, članica je EU. Zbog svega toga otvara nam se prostor da postanemo lider EU u najbrže rastućem biznisu, proizvodnji kanabisa, ustvrdio je Bernardić, držeći kako ne bi smjeli dopustiti da od te proizvodnje zarađuju drugi.

»Turistička smo zemlja, s obzirom na pozitivna iskustva drugih zemalja, trebalo bi u kontekstu razvoja biznisa vezanog uz proizvodnju industrijske konoplje staviti na dnevni red i potpuno legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe«, poručio je predsjednik SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.