Predsjednik SDP-a

Bernardić sudjelovao na skupu progresivne alijanse u Berlinu: Desni populisti nude strah

Tihana Tomičić

Davor Bernardić  sudjelovao je i na prosvjedu za ženska prava u povodu Dana žena  D. KOVAČEVIĆ

Davor Bernardić sudjelovao je i na prosvjedu za ženska prava u povodu Dana žena D. KOVAČEVIĆ

Slažemo se da je Europi potrebno više socijalne pravde i sigurnosti za ljude. Sloboda je krhka, a temelj je na kojem počivaju sve promjene, smatra Bernardić



RIJEKA Predsjednik SDP-a Davor Bernardić sudjelovao je proteklog vikenda na summitu Progresivne alijanse na ljevici u Berlinu, gdje se među ostalima susreo i sa čelnikom njemačkih socijaldemokrata i predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.


Bernardić je na društvenim mrežama napisao da ga smatra svojim »starim prijateljem«.


Jasan signal


– Slažemo se da je Europi potrebno više socijalne pravde i sigurnosti za ljude. Sigurnosti radnog mjesta, obrazovanja i zdravlja. Sloboda je krhka, a temelj je na kojem počivaju sve promjene. Ugrožavaju je desni populisti koji najprije nude strah, a potom lažnu zaštitu. Zajedno ćemo se boriti za našu slobodu i sigurnost, objavio je Bernardić.




On ističe da se nada kako će upravo Schulz biti novi njemački premijer i da će u Europi pokrenuti novi val pozitivnih promjena, o čemu govore i zadnje ankete.


– Definitivno, to je jasan signal. Nakon izlaska Velike Britanije, vrlo je važno kakvi će biti odnosi u Europi, prije svega odnosi zmeđu Njemačke i Francuske. Pobjeda socijalademokrata u Njemačkoj bi značila oporavak europske agende, jer ukoliko dođe do pobjede ekstremnih desničara, pogotovo u Francuskoj, znate da je kraj Europske unije moguć. Prema tome, nije nam interes da ono što se događalo u Velikoj Britaniji preslika na ostale europske zemlje. Nacionalisti, konzervativci i populisti su galamili oko toga kako se potrebno više povući u svoje nacionalne države, kako je potrebno manje Unije nego što je ima.


Rezultat je globalna nesigurnost koja se prelijeva u Europskoj uniji. Ukoliko Velika Britanija ovim svojim izlaskom iz EU nastavi bolje u ekonomskom smislu, otvaranjem novih radnih mjesta, bude li radila bolje nego u Uniji, onda će to biti jasan signal europskim državama da bi i one možda trebale izaći iz EU-a. Ono što je kletva za Veliku Britaniju, može biti blagosov za kompletnu EU i tada će to biti jasan signal cijeloj Europi da je potrebno puno više europskih vrijednosti, solidarnosti i povratak na one temelje na kojima je EU nastao – izjavio je Bernardić nakon skupa.


Točka na »i«


Šef SDP-a kao pozitivne primjere rasta popularnosti lijevih stranaka ističe Češku, Slovačku i Rumunjsku.


– Misim da će to s promjenama u Njemačkoj biti točka na »i«. Ovaj manevar konzervativaca koji su na neki način izveli i pokušali reći da Europi trebaju jače nacionalne države, a manje EU-a, sada dolaze do svog kraja budući da im rezultat nije gospodarski rast, ni rast sigurnosti. Konzervativce vežu povlastice koje Unija daje, a socijaldemokrate vrijednosti na kojima je Unija utemeljena. Povlastica za građane je sve manje, zato će socijademokracija biti jača nego ikad«, kaže predsjednik SDP-a, koji se nedavno sreo i sa britanskim Laburistima i njihovim čelnikom Jeremyijem Corbynom.