Vrije u SDP-u

Bernardić se osokolio, želi osvojiti Pantovčak: ‘Bio bi lud da se sad odrekne Milanovića’

Tihana Tomičić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Milanović sigurno neće ići u play off predizbora. On će ili biti zajednički kandidat svih, ili će tražiti drugu mogućnost za svoju kandidaturu, ako je uopće bude, kaže čovjek iz Milanovićeva kruga



RIJEKA – Na valu izbornog uspjeha za Europarlament, u SDP-u se nadaju da je sada moguće osvojiti i Pantovčak. No, s kojim kandidatom? Spominju se imena Zorana Milanovića, Tonina Picule i Ive Josipovića, pa čak i Zlatka Komadine kao mogućih kandidata, a odluku bi trebalo donijeti članstvo, upravo kako Statut SDP-a propisuje.


No, znakovito je da se baš svi koji se protive ideji da to bude bivši šef stranke Zoran Milanović i koji još nisu prožvakali ideju o njegovu povratku, redom zalažu za predizbore u stranci, i to ne samo obične predizbore na kojima bi se, kao dosad, izjašnjavali članovi SDP-a nego za šire predizbore, kakvi su praksa u političkim strankama u nekim državama, na kojima bi pravo glasa imali i simpatizeri stranke, odnosno svi građani koji iskažu interes za to.


To smatraju i Zlatko Komadina i politički tajnik Davorko Vidović, pa i sam Tonino Picula je već nekoliko puta rekao da su predizbori logičan slijed. Kako je poznato, predizbori su se već održali u SDP-u, i tada je pobjedu bio odnio baš Ivo Josipović koji je kasnije i pobijedio i otišao na Pantovčak.




– O pojedincima ne bih, ali možda su predizbori dobra ideja jer će omogućiti građanima odlučivanje o našem kandidatu, a ja se nadam da će to biti i kandidat centra. Građanima treba ponuditi maksimalan izbor, ali za to je potrebno da čelnici stranaka preuzmu odgovornost i prevladaju ego, izjavio je primjerice Komadina jučer u Rijeci, pri čemu je vrlo jasno ironizirao »kandidata centra« – između redaka, Zorana Milanovića.


Upravo u našem listu Davorko Vidović prvi je iznio ideju o takvim širokim predizborima, a jučer ju je na N1 ponovio. No, Zoran Milanović sigurno ne bi pristao sudjelovati na takvim predizborima jer bi ih smatrao klopkom kojom ga se zapravo želi onemogućiti da postane kandidat.


Naime, jednako kao što u Glavnom odboru stranke nikad nije prošla ideja Milanovićevih prijatelja i suradnika da se smijeni Davora Bernardića, tako se u krugu Milanovićevih sadašnjih suradnika drži da Bernardić kontrolira stranački teren i da Milanović ima slabije šanse da dođe do kandidature ukoliko se primjeni ovaj model.


Stoga će se Milanović pod zastavom SDP-a kandidirati isključivo ako Picula i Josipović zatome svoje ambicije, odnosno – ako bude jedini kandidat.


A to je moguće samo ako o tome postigne dogovor s Bernardićem jedan na jedan, i ako ovaj zamoli ostale da se povuku iz igre. Tu je međutim problem što Statut SDP-a omogućuje samokandidiranje, pa šef stranke ne može u potpunosti kontrolirati taj proces.


– Milanović sigurno neće ići u taj play off. On će ili biti zajednički kandidat svih, ili će tražiti drugu mogućnost za svoju kandidaturu, ako je uopće bude. No, s obzirom na ankete i rejting koji ima u javnosti, Bernardić bi bio lud da se sada, nakon dobrog rezultata za EP, sam odrekne mogućnosti da SDP sa Milanovićem osvoji i Pantovčak, rekao nam je jučer jedan od ljudi iz Milanovićeva kruga.


Njihov susret i dogovor očekuje se ovih dana, a ako se Milanović odluči za kandidaturu, objavit će je najkasnije 16. lipnja.