Šef SDP-a

Bernardić prvi osudio nasilje u Kataloniji, predsjednica i premijer još uvijek – šute

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović



Šef SDP-a prvi je važniji hrvatski političar koji je decidirano osudio jučerašnju policijsku brutalnost prema sudionicima referenduma u Kataloniji.


“Oštro osuđujem policijsku brutalnost protiv Katalonaca. Nema opravdanja za takvo nasilje!”, napisao je Bernardić na svoje Twitteru. Od drugih aktera političke scene – prije svega premijera Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar Kitarović, zasad nije bilo reakcija na zbivanja u Kataloniji.


Španjolska policija je tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.




Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma »ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike«.


»Vlada kojom predsjedam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu«, rekao je Puigdemont.