Bitka za disidenta

Bernardić poziva SDP da vrati Aleksandru Kolarić

Tihana Tomičić

Neće opet na »kukuruze« – Aleksandra Kolarić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Neće opet na »kukuruze« – Aleksandra Kolarić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Snaga SDP-a oduvijek se crpila iz otvorenosti, a ne isključivosti – poručuje Bernardić



RIJEKA – Potpredsjednik SDP-a i šef zagrebačke organizacije Davor Bernardić pozvao je jučer tijela stranke da omoguće Aleksandri Kolarić da se vrati.


– Pozivam tijela da vrate Aleksandru Kolarić u stranku, također pozivam sve izbačene članove raspuštenih organizacija SDP-a da se vrate. Snaga SDP-a oduvijek se crpila iz otvorenosti, a ne isključivosti. Znanje, iskustvo, povjerenje i zajedništvo svih članova je ono što će vratiti povjerenje građana u nas i osnažiti SDP – objavio je Bernardić.


Aleksandra Kolarić, bivša SDP-ovka koju je vrh stranke isključio nakon što je kritizirala Zorana Milanovića za “lex Perković”, a koja se želi kandidirati i za predsjednicu stranke, poslat će ovih dana pismo svim članovima SDP-a i Glavnom odboru SDP-a u kojem će zatražiti da se bivše odluke Glavnog odbora, o isključenju nje i još nekih ljudi – ponište.




– Ja sam disident SDP-a, isključena sam nedemokratskom odlukom stranačkih tijela i sada tražim da ta tijela promijene tu odluku. Nove okolnosti, nove odluke – kaže Kolarić.


Ona se neće ni pokušati ponovno učlaniti u SDP molbom kod matične organizacije Podsljeme u Zagrebu.


– Već sam jednom to učinila, prošla, ali je Statutarna komisija na nacionalnoj razini poništila, odnosno odbila tu odluku matične organizacije. Već sam jednom »klečala na kukuruzu«, pa neću to valjda ponavljati. Sada tražim punu rehabilitaciju – kaže Kolarić, koja poručuje i da se nitko ne mora bojati njezina povratka u SDP. »Novi SDP neće se voditi metodama osvete« – poručuje.


Kandidat za predsjednika Ranko Ostojić rekao je, pak, jučer za N1 televiziju da po njemu nema šanse, a ni potrebe da se Kolarić vraća u stranku, mada je u prvom intervjuu po objavi svoje kandidature prošloga tjedna rekao da je to moguće.


– Za mene je nelogično da netko tko kaže da ne želi glasati za SDP, želi biti predsjednik SDP-a. Kao član SDP-a, moram reći, ne mogu za to dati glas. Nama treba okupljanje, ali ne mogu svi biti članovi stranke – rekao je Ostojić.


To je opći stav ekipe koja je surađivala s Milanovićem cijelo vrijeme: da osoba poput Aleksandre Kolarić, koja je donedavno na društvenim mrežama pozivala da se za sadašnji SDP ne glasa na parlamentarnim izborima, ne može biti ni članom, a kamoli predsjednikom stranke.


Govoreći o drugim marginaliziranim članovima stranke, poput Željke Antunović, Ostojić je kazao: “Željka Antunović godinama pokazuje kako se ponaša pravi socijaldemokrat, čak kada i nije više u stranci. Nema potrebe vraćati Željku Antunović jer se ona bez ikakvog problema može kandidirati za bilo koju funkciju u SDP-u.”