Šef oporbe u Saboru

Bernardić nadmašio Markićku: Napao Plenkovića jer je Facebook blokirao stranicu “Di su pare”

P. N.

 Vlada ne smije gušiti satiru. Što ćete napraviti da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj i vratite stranicu "Di su pare", pitao je Bernardić, dok mu je Plenković odgovorio da u Hrvatskoj nema cenzure



Današnje pitanje Davora Bernardića upućeno premijeru Andreju Plenkoviću na aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora podsjetilo je u brojnim detaljima na nedavni istup Željke Markić, koja je tražila da “Vlada zaštiti građane od cenzure Facebooka”.


Bernardić je otišao i korak dalje, pa optužio Vladu zbog Facebookovog blokiranja popularne satirične stranice “Di su pare” na Facebooku. Stranica je blokirana još u prosincu.


– Postavit ću jedno pitanje, gospodine Plenkoviću. Di su pare? Di su pare? Di je “Pretjerivač”? Di je “Ministarstvo ljubavi”? Ako John Oliver na HBO-u može na urnebesan i satiričan način dati osvrt na Donalda Trumpa, zašto stranica “Di su Pare” to ne može nastaviti raditi u Hrvatskoj. Facebook stranicu “Di su pare” je pratilo preko 300 tisuća ljudi. I ja sam ju pratio i smijao se kad su bili kritični prema meni. Vlada ne smije gušiti satiru. Što ćete napraviti da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj i vratite stranicu “Di su pare”, pitao je Bernardić.




Plenković je odgovorio da je on apsolutno za satirički pristup politici.


– Ne znam je l’ vaše pitanje plod team buildinga ili ozbiljnog analitičkog pristupa, ali što se tiče satire, humora, ironije i mogućnosti takvog izražavanja, ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici i bilo kojem drugom aspektu društva, odgovorio je Plenković, spomenuvši nedavno preminulog satiričara Predraga Lucića i pohvalivši se da je još kao srednjoškolac čitao “Feral”.


– Što se tiče vaše aluzije na cenzuru filma, HRT je nezavisna u odabiru svog programa. No čini se da je film prikazan, tko ga hoće gledati neka ga gleda. U Hrvatskoj nema cenzure. U Hrvatskoj svatko ima mogućnost govoriti ono što želi i misli, sukladno zakonskim propisima i odgovornosti. No to ne znači da u moderno vrijeme komunikacije treba dopustiti govor mržnje. Naprotiv, dodao je Pleković.


Bernardića odgovor nije zadovoljio.


– Je li stranica “Di su pare” poticala govor mržnje? Kako možete pod govor mržnje podvući satiru? U šestom mjesecu prošle godine, mladići su uhapšeni jer su loše pisali o vama. NO HRT-a e smijenjen jer je ukazao na korupciju. Sad idete s prijedlogom zakona, kakti zbog govora mržnje, da bi cenzurirali društvene mreže. Sve samo zato jer nemate rezultat, zaključio je Bernardić i dodao;


– Hrvatska je već u cenzuri i Hrvatska je postala zemlja “fake vijesti”. Nećemo vam dopustiti da ljudima uzmete jedino što im je ostalo – humor i slobodu govora.