Optimist

Bernardić na skupu socijalista u Londonu: Europa i Hrvatska će se ponovo “zacrvenjeti”

Tihana Tomičić

Isti stavovi - Jeremy Corbyn i Davor Bernardić

Isti stavovi - Jeremy Corbyn i Davor Bernardić

Ovo vrijeme podsjeća na 1997. kada je Schroeder pobijedio u Njemačkoj, a val socijaldemokracije nakon toga zapljusnuo Europu, kaže Bernardić



RIJEKA Predsjednik SDP-a Davor Bernardić sudjelovao je jučer u Londonu na konferenciji europskih socijalista (PES) koju je organizirala britanska Laburistička stranka na temu suradnje Velike Britanije i EU-a nakon Brexita, a za naš list komentirao koje su lekcije europskih socijalista i socijaldemokrata koje i SDP može primijeniti:


– Osnovna je sigurnost za sve ljude, sigurnost radnog mjesta, ljudskih i nacionalnih prava, obrazovanja i zdravstvene zaštite za sve. Nacionalisti i konzervativci ubiru samo benefite, a čovjek im je na zadnjem mjestu, kaže Bernardić iz Londona.


U Londonu se Bernardić sastao s čelnikom britanskih laburista Jeremyjem Corbynom, s kojim, kako kaže, ima mnogo zajedničkoga.




– I on i ja pokrećemo iste stvari, razgovor sa socijalnim partnerima, približavanje radnicima koji su realno ostavljeni sami na vjetrometini, potom okupljanje progresivnih lijevih snaga u društvu. Riječ je o redefiniranju socijaldemokracije, jer nema jedinstvene formule koja bi automatski bila uspješna za sve u Europi. Ali poanta je, u tome smo se složili, sigurnost građana, ljudi na prvom mjestu. Njegovi i naši potezi su praktički isti, kaže šef SDP-a.



Na pitanje zašto je kao suputnika za London odabrao baš Ranka Ostojića, kao svog donedavnog protukandidata u stranci, Bernardić govori kako je Ranko stručnjak i za sigurnost migracija, što je jedna od tema na skupu, ali i za međunarodne odnose, te će biti i dijelom međunarodnog odbora SDP-a koji se upravo  formira i čiji će i on biti dio.– Normalno je da svi u stranci surađujemo, kaže Bernardić.


EU na raskrižju


Corbyn je u tim razgovorima naglasio da su britanski laburisti u teškoj situaciji jer, iako su vodili kampanju za ostanak, sad su primorani sudjelovati u radnim tijelima koja odlučuju o izlasku zemlje iz EU. Govoreći na konferenciji, predsjednik SDP-a istaknuo je kako izlazak Velike Britanije predstavlja raskrižje za EU.

– Ako nakon ovog poteza Britanija bude gospodarski i politički uspješna, to će biti signal za druge velike zemlje i ojačati protueuropske pokrete. Ako pak britansko gospodarstvo i društvo osjete sve nedostatke života izvan Unije, bit će to snažan motiv za jaču europsku koheziju, rekao je Bernardić na konferenciji u Londonu.


U nastavku izlaganja dodao je kako se socijaldemokrati Europe moraju u potpunosti okrenuti građanima.


– Europske socijaldemokrate spajaju vrijednosti na kojima počiva Unija, a konzervativce povlastice koje ona daje. Povlastica za građane više nema. To znači da se socijaldemokracija mora vratiti europskim korijenima i građane uvesti u sigurnu luku, posebno zbog nesigurnosti radnog mjesta, dostupnosti zdravstvenih usluga i obrazovanja te ugroženosti osobnih sloboda. Socijaldemokracija u Europi može biti ponovno velika, a borba za slobodu mora trajati svaki dan, dodao je Bernardić, istaknuvši da Europi treba snažno liderstvo te da bi skora pobjeda Martina Schulza u Njemačkoj trebala dovesti do kohezije socijaldemokrata na kontinentu.


Schulzova pobjeda


Po njemu, ta pobjeda socijaldemokrata u Njemačkoj, ako do nje dođe, kao što ankete govore, dala bi veliki poticaj svima na ljevici u Europi.


– To malo podsjeća na 1997. godinu, kada je Schroeder pobijedio u Njemačkoj i kada je val socijaldemokracije nakon toga zapljusnuo Europu. Pobjedom nad snagama Marine Le Pen u Francuskoj, i napretkom njemačke ljevice, te ako se pokaže da je ideja Britanije o napuštanju EU loša, Europa bi se ponovno mogla zacrvenjeti, kaže Bernardić.