Spekulacije u medijima

Bernardić bez komentara, no SDP nije za rušenje Kosora u Zagrebu

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić u ponedjeljak nije htio komentirati spekulacije u medijima da bi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao smijeniti predsjednika Gradske skupštine i svojeg koalicijskog partnera Darinka Kosora (HSLS), a iz SDP-a se neslužbeno doznaje da nisu za izazivanje krize vlasti u Zagrebu.



ZAGREB – Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić u ponedjeljak nije htio komentirati spekulacije u medijima da bi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao smijeniti predsjednika Gradske skupštine i svojeg koalicijskog partnera Darinka Kosora (HSLS), a iz SDP-a se neslužbeno doznaje da nisu za izazivanje krize vlasti u Zagrebu.


Bernardić na konferenciji za novinare nije htio odgovarati na »hipotetska pitanja«, odnosno iznijeti stajalište o članku u Večernjem listu u kojem se tvrdi da su Bandić i članovi Kluba njegove liste, koji u koaliciji s Klubom HSLS-HSS i Klubom HSS-a imaju većinu u Gradskoj skupštini, nezadovoljni Kosorom pa će na zajedničkom sastanku u utorak možda raskinuti koalicijski sporazum.


Sastanak je u ime Kluba Milana Bandića pokrenula Jelena Pavičić-Vukičević, nezadovoljna Kosorovim ponašanjem, a o njegovu stavu i poštivanju koalicijskog sporazuma ovisi hoće li Bandićev klub potražiti novog partnera za većinu u Gradskoj skupštini, tvrdi se u članku.


Večernji list spekulira da bi umjesto Kosora na čelo Gradske skupštine mogli doći Pavičić-Vukičević, Nenad Matić (HSS), Vladimir Ferdelji (nestranački) ili Grgo Jelinić (HSU).Ne isključuju ni mogućnost da se koalicija proširi s HDZ-om, pa predsjednikom Gradske skupštine postane njegov zagrebački čelnik Andrija Mikulić, kao ni dogovora sa zagrebačkim SDP-om.

U SDP-u, međutim, neslužbeno otklanjaju mogućnost dogovora o rušenju Kosora jer ne žele dodatno izazivati krizu vlasti u Zagrebu. Zagrebački SDP-ovci prvo žele vidjeti što će se dogovoriti u vladajućoj koaliciji u utorak, rečeno je Hini.


U SDP-u su nezadovoljni Kosorovim vođenjem Gradske skupštine jer, kako tvrde, skupštinske odluke se ne provode, a rasprava o važnim problemima održava se u neprimjereno vrijeme, pa je tako ona o ŠRC-u Svetice došla na red tek iza ponoći.


Osim toga, Kosor često ograničava zastupnicima vrijeme rasprave, a Poslovnik o radu Skupštine nije donesen konsenzusom pa zastupnici moraju dolaziti u ranim jutarnjim satima, oko četiri sata ujutro, kako bi na aktualnom satu mogli postaviti pitanja.


No, unatoč tome, zagrebački SDP »nije za rušenje radi rušenja« već će pričekati da vide kakav će prijedlog usuglasiti predstavnici vladajuće koalicije.Bernardića su novinari također upitali da komentira to što je 40 članova SDP-a na Peščenici prešlo Bandiću, no što im je odgovorio kako je to vijest od prije dva mjeseca, a u međuvremenu im je, nakon predsjedničkih izbora, došlo preko 200 novih zahtjeva za članstvom.

Zagrebačka gradska organizacija SDP-a će zajedno s novoprimljenim članovima uskoro imati preko 7.000 članova, tvrdi Bernardić.