Test i za šefa stranke

Bernardić ako preuzme SDP neće u trku za gradonačelnika Zagreba: Kandidatkinja će biti Željka Antunović?

Tihana Tomičić

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

U okruženju Bernardića ima i  »zaslužnih« podupiratelja, pa je još neizvjesno tko bi sve mogao biti kandidat



ZAGREB  Najzanimljivija bitka i prvi test za novog predsjednika stranke bit će izbori za gradonačelnika Zagreba: čini se da Davor Bernardić, ako pobijedi, definitivno neće u tu bitku jer i on i svi oko njega misle da šef stranke treba brinuti o cijelom SDP-u i svim lokalnim izborima, te Saboru, a ne samo o jednom gradu, makar bio i glavni grad.


To je, uostalom, već potvrdio Zlatko Komadina u izjavi u subotu navečer rekavši da Bernardić ne bi trebao sebe trošiti i u toj utrci. Pojavile su se dvije informacije: da će SDP možda podržati nekog od nezavisnih kandidata centra i ljevice, poput Sandre Švaljek ili Anke Mrak Taritaš, a jučer je prostrujala i informacija da bi kandidatkinja u tom slučaju mogla biti – Željka Antunović.


SDP međutim ne smije puno riskirati sa Zagrebom: to je prvi veći ispit za novo vodstvo i novi šef stranke i sam bi mogao politički odgovarati ne osvoje li njegovi kandidati glavni grad. Stoga odluka o tome još nije definitivna.




Istovremeno, u Zagrebu će se, pobijedi li Bernardić, morati održati i interni izbori za šefa zagrebačkog SDP-a, jer će on morati dati ostavku na to mjesto. Dojam je da ambiciju da ga na tom mjestu naslijedi ima Gordan Maras, koji je i dosad kontrolirao veliki dio Zagreba – onaj dio koji nije Bernardić, a sad bi udruženi bez problema mogli provesti tu ideju o Berinom nasljedniku. Naravno, u okruženju Bernardića ima i ponešto »zaslužnih« podupiratelja koji su uz njega duže od Marasa, pa je još neizvjesno tko bi sve mogao biti kandidat.


Iako je dugo imao te ambicije da preuzme zagrebački SDP, čini se da Mirando Mrsić sada to sve teže može očekivati, s obzirom na nove odnose snaga u stranci.