"Srce reformi"

Bernardić: Zabrinjava da je premijer nakon dvije i pol godine izgubio povjerenje u ključne ministre

Hina

»Zbog SDP-a i naše vjerodostojnosti nadam se i želim vjerovati da se te reforme mogu provesti kvalitetno. No, ono što je važno je da je bitan sadržaj tih reformi. Vremena je, bojim se, ostalo malo, nadam se dovoljno«, poručio je



ZAGREB – Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić danas je za rekonstrukciju Vlade izjavio da premijer Zoran Milanović ima pravo smjenjivati ministre i predlagati njihove nasljednike ali se ovaj put radi o smjeni dvojice ministara zaduženih za »srce reforme« koje mora provesti ova Vlada.


»Premijer Milanović ima pravo smjenjivati ministre i predlagati njihove nasljednike, no ovaj put samo godinu dana prije parlamentarnih izbora i riječ je o smjeni dvojice ministara koji su zaduženi za ‘srce reforme’ koje mora provesti ova Vlada – a to su reforma obrazovnog sustava te bolji i održiv sustav zdravstva. Dakle, to su dvije ključne reforme koje se provode i koje se moraju provesti u Hrvatskoj«, izjavio je za Hinu Bernardić.


Rekao je da je za svaku reformu nužna suradnja, dijalog i međusobno poštovanje te uvažavanje realnih dokumenata koji pokazuju stvarnu sliku.




»No, zabrinjavajuće je što je nakon dvije i pol godine premijer izgubio povjerenje u ministre koji su upravo najodgovorniji za provođenje najvažnijih reformi u Hrvatskoj i zapravo je neizvjesno hoće li novi ministri u sljedećih godinu dana ispuniti ciljeve koje smo mi kao SDP definirali kada smo se 2011. natjecali za mandat«, ustvrdio je Bernardić.


»Zbog SDP-a i naše vjerodostojnosti nadam se i želim vjerovati da se te reforme mogu provesti kvalitetno. No, ono što je važno je da je bitan sadržaj tih reformi. Vremena je, bojim se, ostalo malo, nadam se dovoljno«, poručio je.


Bernardić je rekao da u SDP-u o tome nisu razgovarali ali sasvim sigurno njegov je zadatak danas »boriti se za ponovno ujedinjavanje SDP-a i pripremu reforme stranke i onoga što je predsjednik Hrvatskog sabora te Glavnog odbora SDP-a Josip Leko nazvao ‘redefiniranje vrijednosti za koje se zalaže socijaldemokracija u Hrvatskoj’«.


»A posao predsjednika Vlade je da učini sve što on smatra nužnim kako bi Vlada ostvarila ono što je obećala, a nikako nešto drugo«, smatra Bernardić. 


Premijer Milanović smijenio je jučer dvojicu ministara – zdravlja Rajka Ostojića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a umjesto njih Hrvatskom saboru će predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara.


O svojoj odluci Milanović je izvijestio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima uoči sjednice Vlade.