SDP-ovi lokalni čelnici u Termama Tuhelj

Bernardić: Temelj uspješne Hrvatske je decentralizacija

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Moramo omogućiti kroz fiskalnu decentralizaciju i decentralizaciju ovlasti da se oni koji su brži, imaju pravo brže razvijati, a ne da ih država u tome koči. Općine i gradovi kojima upravlja SDP su brži, uspješniji, napredniji, imaju manju nezaposlenost i više investicija«, ustvrdio je Bernardić

TUHELJSKE TOPLICE SDP-ovi župani, gradonačelnici i načelnici općina u petak su u Termama Tuhelj počeli dvodnevnu koordinaciju na kojoj razgovaraju o decentralizaciji Hrvatske, a uoči skupa predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako je temelj uspješne Hrvatske – decentralizacija, odnosno više novca, odgovornosti i šanse za općine i gradove po Hrvatskoj.  »Moramo omogućiti kroz fiskalnu decentralizaciju i decentralizaciju ovlasti da se oni koji su brži, imaju pravo brže razvijati, a ne da ih država u tome koči. Općine i gradovi kojima upravlja SDP su brži, uspješniji, napredniji, imaju manju nezaposlenost i više investicija«, ustvrdio je Bernardić. 

S druge strane, dodao je, one koji su slabiji država ne treba ‘pomagati’ da ostanu slabiji kao do sada, nego da ih potiče da budu bolji.


 Rekao je da je po parametrima decentralizacije Hrvatska iza Grčke.


Vlada kadroviranjem miče pažnju s važnih stvari


 »Znamo kako izgleda scenarij kada ste iza Grčke. Po ekonomskim pokazateljima po proizvodnji nas je pretekla i Rumunjska. Hrvatska je u zadnjih godinu i pol uspjela doći na samo dno europskih zemalja i nešto je pod hitno potrebno promijeniti«, kazao je Bernardić.




 Također je ustvrdio kako Vlada »kadroviranjem miče pažnju s važnih stvari, a nagomilani problemi se ne rješavaju«.


 Bernardić je kao primjer uspješnih naveo upravo Krapinsko-zagorsku županiju koju vodi SDP-ov Željko Kolar. 

»Krapinsko-zagorska županija je postala jedan od predvodnika obrazovne reforme, ulaže se u vrtiće, škole, industrijske zone, smanjenje nezaposlenosti, nove vrijednosti, pametne tehnologije. Tako očekujem i u cijeloj Hrvatskoj, kao što je u Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji«, kazao je Bernardić i najavio da će SDP-ovci na skupu razgovarati o tome kako dobiti povjerenje građana.


 »SDP-ovcima je danas triput teže dobiti povjerenje građana jer moramo biti triput bolji, entuzijastičniji, sposobniji i pametniji«, rekao je predsjednik SDP-a uoči stranačkog skupa u Tuheljskim Toplicama. 

Primorsko-goranki župan Zlatko Komadina dodao je da su tu zbog razmjene iskustava jer ima novih kolegica i kolega, da se povežu sa saborskim odborima i da se stvori zajednička koordinacija koja će voditi 66 SDP-ovih župana, gradonačelnika i načelnika općina.


Bernardić: U stranci može biti kritike, razgovora, ali ne destrukcije


 Na novinarske upite o kritikama iz primorsko-goranskog SDP-a na predizborne istupe Milanke Opačić i Miranda Mrsića, Bernardić je rekao da kao što se kritički razgovara o predsjedniku stranke, tako se kritički treba razgovarati o svakom tko u ime SDP-a nosi mandat pa i na funkciji potpredsjednika Hrvatskog sabora.