Reakcije na proširenje istrage u aferi dnevnice

Bernardić: “SDP za brzu istragu, neobična zajednička pressica Plenkovića i Cvitana”; Vrdoljak: “Ovo baca ljagu na cijelu politiku”

Hina

Premijerovom izjavom je, kaže, zbunjen te očekuje da javnost što prije dozna rezultate istrage. »Premijer i državni odvjetnik organiziraju konferenciju za novinare na kojoj je rezime da se vode istrage. No, rezime bi trebao biti rezultat istrage«, zaključio je Vrdoljak



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u ponedjeljak proširenje istrage vezane uz »aferu dnevnice«, istaknuvši da je SDP prvi zatražio brzu i nepristranu istragu, te je ocijenio neobičnim što je premijer Andrej Plenković održao konferenciju za novinare zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom.


»Prvi smo zatražili brzu i nepristranu istragu i podržavamo instutucije da do kraja obave sve radnje kako bi mogle što prije utvrditi stvarnu krivnju«, izjavio je Bernardić novinarima nakon što je Plenković rekao da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u vezi putnih naloga izdavanih u proteklom vremenu, uključujući i vrijeme nakon mandata premijera Milanovića.


Izvršna vlast treba biti neovisna od sudske vlasti


Bernardić je također istaknuo kako je neobično da je premijer održao konferenciju za novinare zajedno s glavnim državnim odvjetnikom.




»Ovako nešto se nikada u povijesti Hrvatske nije dogodilo. Izvršna vlast treba biti neovisna od sudske vlasti«, rekao je Bernardić ocjenivši kako je to »neobičan signal«.


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u ponedjeljak je nakon tvrdnji premijera Andreja Plenkovića kako postoje novi dokazi o zlouporabama u isplatama dnevnica u Vladi u mandatu Zorana Milanovića, ali i kasnije, kazao je kako mu je žao zbog svega što se događa, jer baca ljagu na cijelu politiku.


Nismo svi isti


 »Žao mi je zbog svega što se događa, jer baca ljagu na cijelu politiku, a nismo svi isti«, izjavio je Vrdoljak Hini.


 Premijerovom izjavom je, kaže, zbunjen te očekuje da javnost što prije dozna rezultate istrage. »Premijer i državni odvjetnik organiziraju konferenciju za novinare na kojoj je rezime da se vode istrage. No, rezime bi trebao biti rezultat istrage«, zaključio je Vrdoljak.


 Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na izvanrednoj je konferenciji za novinare ranije danas kazao kako postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdanih u Vladi u prošlom vremenu, zbog čega je od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio da preuzme taj slučaj.


 Zbog novih sumnji u nepravilnosti s izdavanjem putnih naloga, nakon onih u slučaju bivšeg predstojnika Milanovićeva ureda u Banskim dvorima, Plenković je najavio da će se ubuduće predujmovi za putne troškove rješavati preko bankovnih račun,a kako bi se izbjegle manipulacije.