Predsjednik SDP-a u Bruxellesu

Bernardić: Lex Agrokor mogao bi biti čin nacionalne veleizdaje

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Dođe li, slijedom lex Agrokora, do donošenja sličnih zakona u susjednim zemljama i blokade hrvatske imovine u tim zemljama, prihvaćanje lex Agrokora bit će čin ravan nacionalnoj veleizdaji, izjavio je u srijedu u Bruxellesu predsjednik SDP-a Davor Bernardić



BRUXELLES Dođe li, slijedom lex Agrokora, do donošenja sličnih zakona u susjednim zemljama i blokade hrvatske imovine u tim zemljama, prihvaćanje lex Agrokora bit će čin ravan nacionalnoj veleizdaji, izjavio je u srijedu u Bruxellesu predsjednik SDP-a Davor Bernardić.


Bernardić je u srijedu boravio u Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje se predstavio članovima zastupničkog kluba socijalista i demokrata (S&D), političkoj obitelji kojoj njegova stranka pripada. U kratkom obraćanju članovima S&D, Bernardić je govorio o perspektivi socijaldemokracije u Hrvatskoj, spomenuo je probleme u Agrokoru, govorio o posljedicama Brexita, zauzeo se za nastavak proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana.


»Kada jednom u Hrvatskoj donesete zakon poput lex Agrokora, a na što smo upozoravali, onda možete s pravom očekivati reakciju susjeda. To se ne smije dogoditi, privatno vlasništvo je neotuđivo i ne smije se događati da zemlje u regiji potaknute hrvatskim iskustvom donose slične zakone i na taj način izravno ugrožavaju privatno, ako hoćete i hrvatsko vlasništvo. Ako se dogodi da tim zakonima bude blokirana hrvatska imovina u Srbiji, BiH, Sloveniji bit će ravno činu nacionalne veleizdaje«, rekao je Bernardić.




Bernardić je poželio uspjeh čelniku njemačkih socijaldemokrata Martinu Schulzu na predstojećim parlamenarnim izborima u Njemačkoj, koji se održavaju u rujnu.


»To će za socijaldemokraciju biti važno, s obzirom na vrlo složenu situaciju nakon Brexita«, rekao je Bernardić, dodajući da se hrvatska socijaldemokracija zauzima za europske vrijednosti.


»Ono što smo dosad uspjeli vidjeti jest da konzervativci dijele benefite, a socijaldemokrati dijele vrijednosti. Kada više nema benefita, ostaje samo strah, dakle nude strah i lažnu zaštitu i takva je trenutačna situacija u cijeloj Europskoj uniji. Izazovno je vrijeme pred nama socijaldemokratima, ali vjerujemo da ćemo opet postati vodeća snaga u Europi, posebno nakon pobjede Martina Schulza u Njemačkoj«, kaže Bernardić.


Rekao je da je hrvatska socijaldemokracija najsnažnija u regiji, kojoj je važno biti »lider, voditi europske procese i jamčiti stabilnost inače nestabilnoj regiji u ekonomskom i političkom smislu«.


Kaže da je svjestan da nakon Brexita nastavak proširenja nije popularan u Europskoj uniji, ali da je to iznimno važno kako za građane zemalja u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu tako i za Hrvatsku i za stabilnost cijele Europe.


Bernardić je imao i biletaralni razgovor sa šefom socijalističkog zastupničkog kluba Giannijem Pittellom.


Zajedno s Bernardićem u posjetu Europskom parlamentu boravilo je i 17 članova GO Odbora SDP-a Grada Zagreba.