Pet stranaka

Bernardić, Josipović, Beljak, Bregovac i Hrelja potpisali Deklaraciju o dobrom društvu

P. N.

Prošlu godinu zemlju je napustila cijela jedna Koprivnica i cijeli Križevci. U ovom trenutku imamo 10.000 radnika koji ne primaju plaću, stotine tisuća koji ne rade ili rade za minimalac. Oni svojoj djeci ne mogu osigurati dostojno školovanje - Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Prošlu godinu zemlju je napustila cijela jedna Koprivnica i cijeli Križevci. U ovom trenutku imamo 10.000 radnika koji ne primaju plaću, stotine tisuća koji ne rade ili rade za minimalac. Oni svojoj djeci ne mogu osigurati dostojno školovanje - Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Tom su se Deklaracijom obvezali počevši od lokalnih izbora u svibnju ove godine, graditi društvo u kojem su sloboda, rad, jednakost i solidarnost najveće na ljestvici društvenih vrijednosti



KOPRIVNICA Predsjednici pet stranaka potpisali su danas u Koprivnici Deklaraciju o dobrom društvu. Tom su se Deklaracijom obvezali počevši od lokalnih izbora u svibnju ove godine, graditi društvo u kojem su sloboda, rad, jednakost i solidarnost najveće na ljestvici društvenih vrijednosti, priopćio je SDP.


Deklaraciju su potpisali predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac te predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović.


Zajednička Deklaracija o dobrom društvu jasno navodi za koje će se vrijednosti stranke zalagati. Tako se u njoj spominje zajedničko zagovaranje nastavka reforme obrazovanja, svima dostupno i javno financirano zdravstvo, zaštita radnika i njihovih obitelji te razvoj malog i srednjeg poduzetništva, kao i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Potpisnici Deklaracije jasno su naznačili i potrebu decentralizacije Hrvatske te istaknuli kako je sva politika zapravo lokalna, što znači da bolje društvo može samo započeti promjenama u hrvatskim općinama i gradovima, priopćio je SDP.




Upravo to je u svom govoru prije svečanog potpisivanja Deklaracije i naglasio predsjednik SDP-a Davor Bernardić, objasnivši pritom zašto Hrvatska danas nije dobro društvo te kako to može postati. Bernardić je podsjetio kako je Hrvatska uvijek bila uspješna kad je različitosti nadvladala te koristila za svoj razvoj.


„Danas dijaloga nema, a od konsenzusa smo daleko. Treba nam novi put, novi smjer za Hrvatsku, treba nam dobro društvo. Prošlu godinu zemlju je napustila cijela jedna Koprivnica i cijeli Križevci. U ovom trenutku imamo 10.000 radnika koji ne primaju plaću, stotine tisuća koji ne rade ili rade za minimalac. Oni svojoj djeci ne mogu osigurati dostojno školovanje. Radnik s minimalnom plaćom svojoj djeci ne može platiti fakultet. To je istina o zemlji u kojoj živimo“ – rekao je Bernardić te dodao kako dobro društvo ne tolerira nasilnike, ne šuti pred netolerancijom, ne žmiri pred korupcijom, ne okreće glavu pred sukobom interesa i plagijatorstvom.


„Dobro društvo se gradi lokalno i to od svibnja ove godine. Sredine kojima upravljaju ove stranke, poput Zagorja, poput Rijeke, poput marljive i vrijedne Podravine te Samobora imaju manju nezaposlenost i kvalitetnije uvjete života. Pozivamo sve da nam se priključe jer samo zajedno možemo osigurati otvaranje novih radnih mjesta, a ne vojarni. Samo zajedno možemo osigurati djeci stipendije i knjige, a ne puške i uniforme. Jedan čovjek ovo ne može mijenjati sam, ali zajedno možemo – poručio je građanima predsjednik SDP-a Davor Bernardić.


Prilikom potpisivanja Krešo Beljak je istaknuo da se HSS od samih svojih početaka zalaže za vrijednosti spomenute u ovoj Deklaraciji, što je posebno izraženo kroz socijalni nauk braće Radić.


„Prva smo antifašistička stranka u Hrvatskoj. Uoči Drugog svjetskog rata imali smo podršku 95 posto stanovnika Hrvatske, slobodno možemo reći da je hrvatska nacija u to vrijeme jasno iskazala svoj stav o fašizmu. Tu bi trebale prestati sve današnje dvojbe“ – rekao je Beljak te dodao kako ovih pet stranaka čini jezgru kojoj će se, kako vjeruje, pridružiti i ostale stranke, čak i one koje su trenutačno na vlasti.


Silvano Hrelja je uime Hrvatske stranke umirovljenika istaknuo žaljenje što u uvjetima najvećeg gospodarskog rasta u posljednjih devet godina Vlada nije povećala mirovine.


„Porezna reforma onima s mirovinama do 6 tisuća kuna nije donijela ništa osim poskupljenja jer je ovoj Vladi više stalo do bogaćenja bogatih, nego do sugrađana koji su cijeli život radili i uplaćivali u mirovinske fondove. Inzistiramo da mirovine rastu dok raste BDP jer u suprotnom Vlada pokazuje iznimno nepoštivanje 1,2 milijuna građana“, rekao je Silvano Hrelja.


Predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac istaknuo je kako se zalažu za dostojanstvo rada i radnika te traže plaću za pošteno odrađeni posao.


„Protivimo se poreznim rješenjima kojima najbogatiji dodatno profitiraju, a radnici s prosječnim ili nižim plaćama ne osjećaju nikakve koristi. Borit ćemo se za povećanje minimalne plaće koja građane drži u zoni siromaštva, a posebno tražimo izjednačavanje plaća žena i muškaraca, s obzirom na to da su za isti posao u Hrvatskoj žene plaćene 12 posto manje od muškaraca“, rekao je David Bregovac.


Ivo Josipović, čelni čovjek stranke Naprijed Hrvatska rekao je kako je dogovor stranaka ljevice i lijevog centra o zajedničkim programskim ciljevima i politici odlična vijest za Hrvatsku.


„Plima desnog radikalizma, mržnje i loše politike ugrožava hrvatsku budućnost. Europska, progresivna i pravedna Hrvatska jedini su pravi izbor za dobrobit naših ljudi. Moramo reći ne korupciji, ne pretvorbenom kriminalu, ne siromaštvu i nepravdi. Naša politika je za Hrvatsku, za dobro i plemenito društvo“, zaključio je Josipović.