Tiskovna konferencija u Saboru

Bernardić: Jelenić se treba zapitati je li glavni državni odvjetnik Hrvatske ili HDZ-a

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»S obzirom na praksu koja se provodi na hrvatskim sudovima, jasno je da hrvatsko pravosuđe i DORH u ovom trenutku ne ulijevaju povjerenje da mogu procesuirati određene stvari. Dok se oni sjete reagirati, bjegunci su ili u Međugorju ili u Londonu«, kazao je Bernardić 



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je izjavio kako istraga protiv Ivice Todorića traje predugo, da hrvatsko pravosuđe ne ulijeva povjerenje da može procesuirati taj i druge slučajeve, dok je Draženu Jeleniću poručio da se zbog Agrokora i afere Borg treba zapitati »je li glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske ili HDZ-ov državni odvjetnik«.


»S obzirom na praksu koja se provodi na hrvatskim sudovima, jasno je da hrvatsko pravosuđe i DORH u ovom trenutku ne ulijevaju povjerenje da mogu procesuirati određene stvari. Dok se oni sjete reagirati, bjegunci su ili u Međugorju ili u Londonu«, kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u Saboru, upitan misli li da će Todorić u Hrvatskoj imati pošteno suđenje.


Istaknuo je kako će od Todorića, kada bude izručen Hrvatskoj, biti zanimljivo čuti o čemu je razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima na tajnim sastancima u Vladi, »tko mu je dugo godina bio politički sponzor i tko je u Hrvatskoj podržavao njegov model ortačkog kapitalizma«.


Pozivam Plenkovića da ne bude kukavica i raspiše izbore




»Plenković čini sve kako bi se održao na vlasti i svoju premijersku fotelju, uključujući i klasičnu političku korupciju, a ja ga pozivam da bude hrabar i ne bude kukavica. Ako su toliko jaki i tako dobre stoje kako kaže njihova agencija od koje Vlada naručuje i kojoj plaća istraživanja, a mi toliko slabi, što čeka, neka raspiše izbore. Što se nas tiče, najrelevantnija anketa su izbori«, komentirao je Bernardić najnoviji Crobarometar po kojemu je SDP pao na 16,2 posto potpore birača.


«Mislim da su tu mnoge stvari jasne i citirat ću naslov objavljen na jednom respektabilnom portalu: ‘Ovo je zbog afere SMS i Vukovara bio nezgodan mjesec za HDZ, a što se desilo, pao je rejting SDP-u’«, poručio je.


Najavio je da će Glavni odbor SDP-a u subotu na sjednici raspravljati o europskim izborima i sastavljanju stranačke liste, a bit će i riječi o rastu plaća i mirovina što je, kaže, SDP-u trenutačno u fokusu kako bi se spriječilo masovno iseljavanje iz Hrvatske.


Borzan i Picula mogu računati na moju potporu za europske izbore


Ustvrdio je kako sadašnji SDP-ovi europarlamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula apsolutno mogu računati na njegovu potporu.


»Oni su naši aktivni europarlamentarci, nažalost, jedini aktivni iz Hrvatske i mislim da to ljudi vide«, kazao je i dodao da SDP na europske izbore ide spreman, s najboljim kandidatima i najjačom listom. »Nije bitno samo dobiti mandate nego i reprezentirati građane, što su Biljana i Tonino jedini iz Hrvatske i pokazali«, rekao je Bernadić.


O najavi Foruma mladih SDP-a Zagreba da će za vrijeme Glavnog odbora pred sjedištem stranke piti protestnu kavu jer im to tijelo namjerava smanjiti autonomiju, Bernardić je kazao da za to nije čuo. »Dajem podršku Forumu mladih u njihovu radu i moju podršku će imati svi koji rade u interesu mladih«, poručio je.


Istaknuo je da SDP daje potporu sindikatima koji se protive Vladinom prijedlogu mirovinske reforme te pozivaju Vladu da ga povuče i u razgovoru sa sindikatima predloži novu reformu. Bernardić je upozorio da se ova reforma ne bavi sa sadašnjih 1,2 milijuna umirovljenika, ni činjenicama da je preko 600 tisuća umirovljenika na pragu siromaštva te da je prosječna mirovina od 2400 kuna ispod 40 posto prosječne plaće i nastavlja padati.


Umirovljenici nisu i ne smiju biti trošak


Naglasio je da umirovljenici nisu i ne smiju biti trošak kao što to ističe ministar Pavić, jer je mirovina pravo utemeljeno na minulom radu, a ne socijalna pomoć.Ponovno je iznio SDP-ov plan za rast mirovina temeljem izmijenjene švicarske formule za usklađenje mirovina. Predlažu da se promijene omjeri unutar te formule, 80 prema 20 posto u korist komponente koja raste brže između plaća i troškova života. Na povećanje mirovine trebao bi se odraziti i rast BDP-a, pa SDP predviđa i treće godišnje usklađivanje mirovina, gdje bi se usklađivalo za postotak razlike stope rasta BDP-a i stope rasta izdataka za mirovine.

Predlažu i rast mirovina za puni radni staž do iznosa od minimalno 75 posto prosječne plaće, a protive se i penalizaciji prijevremenog umirovljenja. SDP traži da se umirovljenicima s kombiniranom mirovinom iz prvog i drugog stupa dio mirovine iz prvog stupa uveća za 27 posto, a ne 20,25 posto kao što predlaže HDZ. Zalažemo se i za jačanje drugog stupa, pa predlažemo da se od 1. siječnja 2019. godine poveća izdvajanje za drugi mirovinski stup u iznosu od 0,7 posto, poručio je Bernardić i ustvrdio da bi s tim rješenjima prosječne mirovine rasle minimalno 300 kuna mjesečno.