Reakcija oporbe

Bernardić: ‘Hrvatska je u rukama mafije’; Beljak: ‘Sad je jasno zašto svi bježe iz ove kaljuže od države’

Hina

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Bernardić je kazao da se postavlja pitanje »mogu li policija i DORH, ovakvi kakvi jesu, sustav koji je razbijen, građane efikasno štititi od kriminala i korupcije, što je glavni problem«



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je u Saboru u izjavi novinarima ustvrdio da je »Hrvatska u rukama mafije«.


»Nakon tajanstvenog nestanka papira iz DORH-a mislim da je svima jasno da je Hrvatska u rukama mafije koja svjesno prikriva papire. Sasvim je jasno da pipci te hobotnice idu do vrha HDZ-a«, kazao je Bernardić.


Postavio je pitanje je li »naš narod i naša zemlja spremna obračunati se s kriminalom i korupcijom«.




»Pozivam građane da se usprotive kriminalu i korupciju koji izjedaju naše društvo. Dok se mali obrtnici kažnjavaju za najsitniji prekršaj i plaćaju velike kazne, naše krupne ribe u Hrvatskoj su na slobodi, a iz DORH-a nestaju papiri«, istaknuo je.


»Danas je potpuno jasno zašto je Plenković uklonio glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji i danas, kao i njegova obitelj, hodaju s tri tjelohranitelja«, ocijenio je, dodavši da im Plenković nije dao nijedan razlog zašto se »mora ukloniti Cvitan koji je započeo brojne istrage i bio stalno pod prijetnjama«.


»S druge strane, Hrvatska je sada, na žalost, talac jedne mafije čiji pipci organiziranog kriminala idu do samih vrhova ove vlasti, odnosno, HDZ-a. To je stanje nedopustivo i neizdrživo«, poručio je čelnik SDP-a.


Bernardić je kazao da se postavlja pitanje »mogu li policija i DORH, ovakvi kakvi jesu, sustav koji je razbijen, građane efikasno štititi od kriminala i korupcije, što je glavni problem«.


Na pitanje bi li glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić trebao podnijeti ostavku zbog skandala, Bernardić je rekao da je na njemu ta odgovornost.


»No, ono što očekujemo je izvješće glavnog državnog odvjetnika u Saboru. Nemoguće je da u ‘aferi Borg’ nisu ispitani ključni sudionici tajnih sastanaka u Vladi oko procesa u Agrokoru, pa i ministra Zdravka Marića za kojega je objavljeno da je sudjelovao na tajnim sastancima. Nemoguće je da se pokušava zataškati afera. Gdje je DORH, gdje je Jelenić i zašto institucije ne funkcioniraju?«, zapitao je Bernardić koji nije htio detaljnije odgovarati na novinarska pitanja.


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u petak je curenje informacija iz tajnih istraga, odnosno nestanak spisa iz 2011. godine o razbijanju lanca prostitucije, ocijenio velikom sramotom za cjelokupni pravosudni i politički sustav jer je, ističe, nemoguće da se u Državnom odvjetništvu izgubi dokumentacija o istrazi. 


»To je kriminalno podzemlje koje vlada državom i velika sramota za cjelokupni pravosudni i politički sustav. To je jedan od najvećih razloga zašto svatko tko može bježi iz ove kaljuže od države«, izjavio je čelni čovjek HSS-a u šibenskom Solarisu upitan za gubitak spisa o istražnim postupcima u čijem je središtu navodno bio drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić.


»Gubljenje dokumentacije je nemoguće, sjetite se samo mog primjera. Moje dokumentacije se svi dobro sjećaju, a ti isti koji su meni vadili dokumentaciju, njihova je dokumentacija nestala«, rekao je Beljak novinarima u Solarisu gdje sudjeluje na konferenciji »Dani regionalnoga razvoja i EU fondova«.


Riječ je o konferenciji na kojoj će biti predstavljene aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske, kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.