Zmije napustile skloništa

Berači, oprezno! Poskok ugrizao Istranina za ruku dok je brao šparoge

Mirijan Rimanić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Franko Sergo iz Sergovije, sela između Vranje i Boljuna, zbrinut je u riječkoj bolnici i dobro se osjeća te je  u srijedu napustio jedinicu intenzivne njege



RIJEKA  Proteklog relativno sunčanog uskrsnog vikenda mnogi su krenuli u branje šparoga, a pronijela se vijest kako je na Uskrsni ponedjeljak poskok, tamo negdje kod Vranje, podno Učke, ugrizao jednog berača. Iako nam u Hitnoj medicinskoj pomoći i u Općoj bolnici u Puli nisu mogli u utorak to potvrditi, doznali smo da je informacija točna – poskok je za ruku ugrizao Franka Serga iz Sergovije, sela između Vranje i Boljuna. Sergo je brao šparoge kada ga je ugrizla otrovnica.


Njegov sin Dean odmah je pozvao je Županijski centar 112, ali budući da je Hitnoj medicinskoj pomoći iz Pazina do Vranje potrebno oko sat vremena, kaže Dean, iz Županijskog centra 112 uputili su ga na Klinički bolnički centar Rijeka. Istodobno je Županijski centar 112 obavijestio Hitnu medicinsku pomoć u Rijeci čija su kola krenula prema Istri, odnosno tunelu Učka. Tako su se Dean Sergo i Hitna pomoć iz Rijeke sreli u Matuljima gdje je Franko prebačen u kola Hitne medicinske pomoći.



Često se govori o raznim vrstama zmija koje žive u Istri, ali ovdje zapravo živi samo sedam vrsta zmija, a od njih je otrovan jedino poskok, kaže Koren. Poskok je prepoznatljiv po rožnatoj izraslini na glavi koja se u puku naziva rog. Živi uglavnom na kamenjarima i rubovima šume. Ime je dobio zbog toga što se u narodu vjeruje da može skakati, što nije točno, kaže dr. sc. Toni Koren, biolog s koparske Univerze na Primorskem, zacijelo najbolji poznavatelj gmazova koji žive u Istri.– Moguće je da ljudi u to vjeruju jer se poskoci u nekim slučajevima penju na drvo u potrazi za pticama, a kako ponekad znaju pasti s njega izgleda kao da su skočili. Iako je otrovan, poskok je vrlo mirna i neagresivna zmija – kaže Koren. Sretne li čovjeka, mirno će se povući, a napada samo ako se osjeti bezizlazno ugroženim, a to je najčešće kada se stane na njega ili ga se pokuša ubiti.




U Centru za hitnu medicinu Rijeka doznali smo da su primili pacijenta kojeg je ugrizla otrovna zmija. Pacijent je u HMP-u obrađen i smješten u jedinicu intenzivne njege KBC-a. Kako doznajemo od Deana, otac mu je dobro i u srijedu je napustio jedinicu intenzivne njege, iako kada se to dogodilo, kaže Dean, nije baš dobro izgledalo. U ovom je slučaju Dean Sergo očito dobro postupio kada se obratio Županijskom centru 112 koji je sudjelovao u medicinskom zbrinjavanju njegova oca.


Berači šparoga moraju biti jako oprezni jer je ovo vrijeme kada su zmije izuzetno opasne. Budući da su dnevne temperature prilično visoke, zmije su napustile svoja zimska skloništa, a kako ima dosta kiše, tlo je još uvijek hladno pa zmije traže toplija mjesta, a to su najčešće osunčane grane drveća. Zbog toga svi koji kreću u berbu šparoga, osim u tlo, trebaju gledati i prema granama.


Beračima šparoga poručuje se da se dobro obuku, da na nogama nose visoke čizme, da imaju duge rukave i da budu zakopčani. Obavezno neka sa sobom ponesu štap i njime udaraju po raslinju jer će tako najlakše otjerati zmiju. U slučaju ugriza zmije odmah treba pozvati Hitnu medicinsku pomoć na broj 194, jer zmijski otrov vrlo brzo kola krvotokom žrtve. Samopomoć, poput isisavanja krvi na mjestu ugriza ili tomu slično, nije preporučljiva.