HSS protiv HRT-a

Beljak za ukidanje HRT-pristojbe: To je harač koji bespotrebno opterećuje građane i poduzetnike

Hina

snimio Vedran Sitnica / Zadarski list

snimio Vedran Sitnica / Zadarski list

Po Beljakovu mišljenju, javna televizija bi se trebala financirati iz državnog proračuna, nakon rasprave pa bi se onda vidjelo treba li za to izdvajati 1,2 milijardi kuna godišnje ili se, kaže, to može uspješnije i bolje raditi s puno manje novca.



ZAGREB – Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nazvao je u četvrtak obveznu HRT-pristojbu “haračem” kojeg treba ukinuti, poručio kako bi se o financiranju javne televizije trebalo raspravljati u Saboru kroz raspravu o proračunu, a najavio je i kako će to biti uvjeti HSS-a za razgovore s budućim koalicijskim partnerima.


“HRT-pristojba je harač koji opterećuje građane i poduzetnike s više od 1,2 milijardi kuna godišnje“, ustvrdio je Beljak na konferenciji za novinare.


Kada u Sabor dođe rasprava o proračunu, kazao je, “neka sve stranke, zastupnici i cjelokupna javnost ocijene trebaju li javnoj televiziji gotovo tri tisuće zaposlenih, četiri televizijska programa, 14 radijskih programa, trebamo li plaćati višedesetljetne tantijeme određenim umjetnicima, trebamo li dokumentarni program, je li javna televizija odradila edukativnu funkciju u zadnjih 30 godina”. “Ima li sve to skupa smisla ili treba HRT djelomično ili većim dijelom ići na tržište, a da ostatak bude financiran izravno iz proračuna“, pojasnio je svoj prijedlog.




Mišljenja je i kako javna televizija treba postojati “jer u svakoj normalnoj zemlji postoji”, dodavši međutim kako se to u Hrvatskoj pretvorilo u lakrdiju.


“Financiranje da, ali koliko i na koji način i je li sve ovo skupa potrebno treba odlučiti kroz raspravu u Hrvatskom saboru“, smatra Beljak, istaknuvši da građani sada pod prijetnjom ovrha moraju plaćati tv-pristojbu.


Poljoprivrednici na traktorima ako slušaju radio moraju platiti pristojbu


„Ja sam za ukidanje obaveznog plaćanja, a posebno me boli što hrvatski poljoprivrednici kada odu na njivu na traktorima ako slušaju radio moraju platiti pristojbu“, kaže čelnik HSS-a.


Po Beljakovu mišljenju, javna televizija bi se trebala financirati iz državnog proračuna, nakon rasprave pa bi se onda vidjelo treba li za to izdvajati 1,2 milijardi kuna godišnje ili se, kaže, to može uspješnije i bolje raditi s puno manje novca.



Ministrica kulture Nina Obuljen ocijenila je u četvrtak zahtjev predsjednika HSS-a Kreše Beljaka za ukidanjem RTV pretplate “najobičnijim populizmom”.


To je najobičniji populizam, ne mogu vjerovati da saborski zastupnik može tako nastupiti, ocijenila je ministrica Obuljen u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.


Podsjetila je da javni servis nije samo informativni program – to su i kultura, sport, obrazovanje, nacionalne manjine… “To je europska stečevina, naš zakon”, rekla je Obuljen.


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nazvao je u četvrtak obveznu HRT-pristojbu “haračem” kojeg treba ukinuti, te poručio kako bi se o financiranju javne televizije trebalo raspravljati u Saboru kroz raspravu o proračunu.



Po njemu, problem je program HTV-a koji sudjeluje u revitalizaciji nekih režima iz prošlosti i iskrivljavanju prošlosti, a ne obavljaju svoju edukativnu ulogu. „Pitamo se zašto smo tu gdje jesmo, a tu gdje jesmo smo, između ostalog, i zbog javne televizije“, kritizirao je Beljak.


„Kada pogledate tko potpisuje dokumentarni program, tko se pojavljuje na toj televiziji, likovi i polulikovi koji za vrijeme Tuđmana nisu mogli primirisati javnoj televiziji, danas paradiraju tamo. Za očekivati je da će jedan popularni poluvoditelj uskoro dobiti svoj talk-show. Mislim da to hrvatski građani ne bi trebali plaćati na taj način. Ako da, onda iz hrvatskog proračuna i po prethodnoj raspravi“, poručio je Beljak. Javna televizija, dodao je, mora biti objektivna, a ona je u ovom trenutku sve više subjektivna.


Postoje određene stvari u kojima Pupovac nije puno pogriješio


Komentirajući istupe SDSS-ova čelnika Milorada Pupovca, Beljak je kazao da istraživanje po kojemu 45 posto građana smatra da pozdrav ‘za dom spremni’ ne treba zabraniti tako da, naglasio je, „na moju veliku žalost postoje određene stvari u kojima nije puno pogriješio“.


Najavu premijera Andreja Plenkovića da Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa neće dostavljati više nikakve dokumente, Beljak je popratio komentarom da je to poruka drugim HDZ-ovcima da ne moraju ništa raditi jer se zakoni očito ne odnose na HDZ. „Mi ostali moramo, nas se pritišće, gleda na svaki zarez i točku, a ako ste u HDZ-u, onda ne morate ništa. Plenković šalje poruku svim HDZ-ovcima da ne moraju poštivati zakone i propise, za razliku od svih nas ostalih“, kazao je.