Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a

Bauk: Istanbulska konvencija mogla bi se već danas izglasati

Hina

»Ako Vlada za dva tjedan pošalje taj prijedlog zakona o ratifikaciji, onda će to biti točno 54. tjedan nakon što je Klub SDP-a to uputio u proceduru. Prema tome dovoljno je da predsjednik Vlade nazove predsjednika Sabora i da mu kaže da stavi to na dnevni red. Ako Vlada ima neki prijedlog neka Klub HDZ-a da amandmane, mi ćemo ih prihvatiti i možemo to izglasati još danas. Čak ćemo doći i držati kvorum«, izjavio je Bauk u četvrtak u Saboru.



Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je da bi Sabor već danas mogao izglasati Istanbulsku konvenciju, a najavu premijera Andreja Plenkovića da bi se ona uskoro mogla naći na sjednici Vlade ocijenio skretanjem pažnje s izvješća Europske komisije.


»Ako Vlada za dva tjedan pošalje taj prijedlog zakona o ratifikaciji, onda će to biti točno 54. tjedan nakon što je Klub SDP-a to uputio u proceduru. Prema tome dovoljno je da predsjednik Vlade nazove predsjednika Sabora i da mu kaže da stavi to na dnevni red. Ako Vlada ima neki prijedlog neka Klub HDZ-a da amandmane, mi ćemo ih prihvatiti i možemo to izglasati još danas. Čak ćemo doći i držati kvorum«, izjavio je Bauk u četvrtak u Saboru.Što se tiče najave premijera Plenkovića o skorom stavljanju Istanbulske konvencije na dnevni red Vlade Bauk smatra da je riječ o skretanju pažnje s izvješća Europske komisije.»Mislim da je to rekao zato da se skrene pažnja s izvješća Europske komisije, pa ćemo se tako baviti Istanbulskom konvencijom, a nećemo se baviti briselskom konvencijom odnosno onima što je Juncker jučer poručio«, kazao je Bauk. Na upit očekuje li prepucavanja i taktiziranja unutar vladajuće koalicije vezano za glasovanje o opozivu ministrice gospodarstva Martine Dalić i o Istanbulskoj konvenciji Bauk je zaključio da to ne bi bilo čudno jer, tvrdi, riječ je o »trgovačkoj koaliciji«.O inicijativi Hrvoja Zekanovića (Hrast) za pokretanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji Bauk smatra da neće skupiti dovoljno potpisa.Da ta inicijativa neće dobiti dovoljno potpisa drži i Anka Mrak Taritaš (Glas), a smatra neće proći ni na Ustavnom sudu.»Mene baš zanima kakvo će biti to referendumsko pitanje, hoće li njime biti definirano kada se zlostavlja žena u obitelji da to ostaje u obitelji ili ide i u javni prostor ili kolika količina zlostavljanja treba biti u obitelji«, izjavila je Mrak Taritaš. »Istanbulska konvencija govori o odgovornosti države za problem zlostavljenih žena odnosno djevojčica i zlostavljanja u obitelji. I tu je početak i kraj priče«, naglasila je.O mogućem raskolu koalicije na tom pitanju Mrak Taritaš kazala je da se Zekanović mora jasnije odrediti. »On je sada u koaliciji s različitim partnerima. Na Odboru za ljudska prava svi članovi odbora, bez obzira jesu li iz vladajuće ili oporbene strane, glasali su jednoglasno da Istanbulska konvencija ide u ratifikaciju. Dakle to je nešto što se treba riješiti unutar svog kluba«, ustvrdila je.Istanbulsku konvenciju komentirao je i Stevo Culej (HDZ). »Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen«, kazao je.