Primopredaja

Barišić preuzeo dužnost od Šustara i pozvao na načelo uključivosti

Hina

Foto Davor Kovačević / NL arhiva

Foto Davor Kovačević / NL arhiva

Barišić je zahvalio svome prethodniku i rekao kako će sa Šustarom razmijeniti stajališta o »neuralgičnim točkama» sustava, a Šustarovo iskustvo bit će mu dragocjeno u obnašanju dužnosti. Zahvalio je medijima za iskazano zanimanje i najavio da će biti otvoren za suradnju s medijima u mjeri kojoj će mu to dopustiti mogućnosti



ZAGREB Novoimenovani ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić preuzeo je u četvrtak dužnost od dosadašnjega ministra Predraga Šustara, koji je zahvalio svima za kvalitetnu suradnju, a Barišić je pozvao na načelo uključivosti i kritički dijalog o svim važnim pitanjima za područja znanosti i obrazovanja.  


Šustar zadovoljan s reformom obrazovanja


Šustar je ocijenio kako je razmjerno kratko vrijeme tijekom kojega je obnašao ministarsku dužnost za njega bilo vrlo dinamično, poticajno i kreativno, te je zahvalio svim svojim suradnicama i suradnicima te predstavnicima medija za suradnju u turbulentnom vremenu. To je i pokazao, kako je rekao, »jednom konkretnom gestom« – poljupcem upućenim svima.


Uz napomenu kako je volio rabiti izraz »obrazovna vertikala«, rekao je da smo »krenuli u reformu obrazovanja koja traje, traje… i oko koje smo se dosta sporili«. Šustar je zadovoljan s onime što je na reformi obrazovanja učinjeno u prethodnom razdoblju te je zahvalio Ekspertnoj radnoj skupini, Borisu Jokiću i svima koji su radili na reformi.




Posebno je ponosan što je uspješno formirano povjerenstvo na čelu s rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican i Matkom Glunčićem s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u koje su uključene sve institucije, što jamči da će se stabilno, mirno i bez pretjeranih potresa nastaviti taj dio reforme.


Novome ministru zaželio je uspjeh u radu, rekavši kako obojica dolaze iz sustava visokoga obrazovanja. Također je ukazao na nedovoljno poznatu potrebu za reformom hrvatskih javnih sveučilišta, za što smatra odgovornim kako medije tako i Ministarstvo.


Hrvatska kasni u reformi javnih sveučilišta


Hrvatska već kasni u toj reformi, za koju treba politička volja i malo sreće. Ako se to ne dogodio, cjelovita kurikularna reforma ostat će prazno slovo na papiru, jer bez stručnih kadrova teško je očekivati da će taj dokument zaživjeti u obrazovnim ustanovama.


Također je ocijenio da puno više pozornosti treba posvetiti doktorandima i postdoktorandima, koji su najvitalniji i najkreativniji dio akademske zajednice. Šustar smatra da su tu učinjeni neki pomaci, ali treba napraviti puno više, stoga je pozvao novoga ministra da posebnu pozornost posveti mladim istraživačima.


Barišić je zahvalio svome prethodniku i rekao kako će sa Šustarom razmijeniti stajališta o »neuralgičnim točkama» sustava, a Šustarovo iskustvo bit će mu dragocjeno u obnašanju dužnosti. Zahvalio je medijima za iskazano zanimanje i najavio da će biti otvoren za suradnju s medijima u mjeri kojoj će mu to dopustiti mogućnosti.


Osvrnuo se na raspravu u srijedu u Hrvatskom saboru koja ga je uvjerila da su znanost i obrazovanje najvažniji. Neke od rasprava je posebno zabilježio i smatra ih prilozima za kreiranje strategija u idućem razdoblju.


Barišić je napomenuo kako se to odnosi na izlaganja zastupnika iz vladajućih stranaka, a tu je posebno izdvojio Željka Reinera, predstavnika Mosta, Milorada Pupovca i Darinka Kosora, te onih iz oporbenih krugova, poput Sabine Glasovac, Siniše Glavaševića, Željka Jovanovića i predstavnika HNS-a.