Koalicija rada i solidarnosti

Bandićeva koalicija pokrenula peticiju za ukidanje TV pristojbe te za upola manje novca strankama

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Na HRT-u radi 3500 ljudi, a treba ih pola, potroši se 1,5 milijarda kuna, a dosta je pola tih novaca. Mi predlažemo da se HRT sačuva kao javna televizija, da bude objektivna, transparentna, stručna i kompetentna te da se financira iz državnog proračuna«, istaknuo je Bandić



ZAGREB  Koalicija rada i solidarnosti pokrenula je u ponedjeljak potpisivanje dviju peticija – za ukidanje TV pristojbe te za smanjenje polovice naknada političkim strankama iz proračuna i preusmjeravanje tih sredstava za kupovinu udžbenika svim učenicima u Hrvatskoj.


Predsjednik 365 – Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić pozvao je građane da potpišu ono što je nazvao »početkom oslobađanja harača Hrvatske radiotelevizije (HRT)«.


Peticija se potpisuje na 42 mjesta u Zagrebu, a Bandić je izrazio uvjerenje da će u tjedan dana uspjeti sakupiti 300.000 potpisa.




»Na HRT-u radi 3500 ljudi, a treba ih pola, potroši se 1,5 milijarda kuna, a dosta je pola tih novaca. Mi predlažemo da se HRT sačuva kao javna televizija, da bude objektivna, transparentna, stručna i kompetentna te da se financira iz državnog proračuna«, istaknuo je.


Smatra da nitko ne treba plaćati pristojbu HRT-u, već da ta ustanova mora postati demokratska, efikasna, djelotvorna, neovisna i objektivna. »Sada pretplatu ne plaća 20 posto ljudi. Oni koji imaju po pet televizora plaćaju jedan, a umirovljenici koji imaju 1500 ili 2000 kuna mirovine prvi plate. To moramo zbog pravde napraviti«, poručio je Bandić.HRT se još nije oslobodio jednoumlja i jednostranačja

Ustvrdio je da se HRT nije oslobodio jednoumlja i jednostranačja te da na njemu i danas rade oni koji su joj bili na čelu 90-te. »Kada HDZ dođe stavi svoje ljude, kada SDP dođe stavi svoje ljude. Ja želim da tamo dođu stručni i kompetentni, ljudi koji vole ovu zemlju i koji će tu činiti dobro te joj davati objektivne informacije, a ne 20 godina nakon oslobađanja Hrvatske da bude »sjaši Kurta da uzjaši Murta«, kazao je.


Tvrdi da se na HRT-u zadnjih šest mjeseci ništa ne radi već se preslaguje tko će biti na čelu televizije kada HDZ dođe na vlast.


Bandić je uvjeren da će 8. studenoga biti dan oslobođenja Hrvatske od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, odnosno »bratije iz HDZ-a i SDP-a«. Upitan hoće li koalirati s jednom od te dvije stranke, rekao je da će koalirati jedino s građanima.


»Loše rješenje je da budem na čelu manjinske vlade, malo bolje rješenje, i to bih prihvatio, jest – biti na čelu velike koalicije nacionalnog spasa, a najbolje rješenje, ako se to ne bude moglo realizirati, su ponovljeni izbori. Ne želim sudjelovati u nečemu što vodi Hrvatsku u propast, u podrum, a oni su u 25 godina to učinili«, poručio je.


Ako građani nasjednu na Karamarkovu najavu rezanja plaća saborskim zastupnicima, onda imamo kolektivnu temperaturu


Upitan da prokomentira Karamarkovu najavu o rezanju plaća saborskim zastupnicima ako dođu na vlast, Bandić je naglasio da je on to davno napravio u Skupštini. »Što nije smanjio kada je bio ministar?


Ako građani nasjednu na to, onda imamo kolektivnu temperaturu. Nadam se da 8. studenog neće biti kolektivne temperature i ne bojim se da će građani konačno progledati«, rekao je.


»Kada predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže da je glas za Koaliciju rada i solidarnosti glas za SDP, ja kažem da je glas za HDZ i Tomu Karamarka glas za SDP i Zorana Milanovića. To je puna istina«, ustvrdio je. Pozvao je građane da izađu na izbore i glasaju za predsjednika Vlade Milana Bandića, koji će, kazao je, biti na čelu oslobodilačkog pokreta od te bratije.


Bandić je rekao da njegovu kampanju financiraju donatori i članovi koje će objaviti u izvješću te da će najviše potrošiti 1,2 milijuna kuna, dok je maskimalni zakonski limit 18 milijuna kuna. »Što će meni kampanja? Ja sam kampanja, ja sam putujući PR, ne treba meni kampanja«, poručio je.