Sve osamljeniji

Bandićev politički kraj sve je bliži, spašava ga samo Plenkovićeva naredba da HDZ podrži izglasavanje GUP-a

Portal Novilist.hr

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, danas je nakratko održao sastanak s premijerom Plenkovićem nakon kojeg je "jasno i nedvosmisleno" kazao kako on ima svoj stav o tome treba li podržati GUP i gradonačelnika Bandića, ali taj stav ponovo javno nije izrekao



ZAGREB – Je li Milan Bandić politički gotov?


Odgovor na ovo pitanje zna samo premijer Andrej Plenković, koji kao prvi čovjek HDZ-a odlučuje o tome hoće li HDZ podržati zagrebački GUP, a time i nastaviti koaliciju sa sve manje popularnim zagrebačkim gradonačelnikom, koji je upravo završio tiskovnu konferenciju na kojoj je dugo i detaljno govorio o brojnim problemima koji ga se tiču.


Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, danas je nakratko održao sastanak s premijerom Plenkovićem nakon kojeg je “jasno i nedvosmisleno” kazao kako on ima svoj stav o tome treba li podržati GUP i gradonačelnika Bandića, ali taj stav ponovo javno nije izrekao.




Navodno je nalog predsjednika HDZ-a da se i dalje nastavi održavati koalicija i podrška Bandiću unatoč tome što mnogi na terenu ne dijele isto mišljenje.


Kako god bilo, čini se da je politički kraj Milan Bandića sve bliži, kao i da ga barem privremeno može spasiti samo naredba Andreja Plenkovića da HDZ-ovci u skupštini ponovo podrže kontroverzni Bandićev prijedlog GUP-a.


Na konferenciji za medije u srijedu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekao je da mu nije jasno kako bi netko mogao dati suglasnost za GUP, a onda glasati protiv njega.


“Onaj koji je za razvoj grada, glasat će za donošenje GUP-a, onaj tko nije za razvoj, neće glasati. Rekao sam vam tko će sigurno glasati za. Baš sam posebno inspiriran, idem sa svjedočenja za kolegu. Ako je Ministarstvo dalo suglasnost za GUP bez amandmana, onda je vaše pitanje za nekog drugog”, rekao je Milan Bandić na konferenciji za medije u Uredu gradonačelnika i dodao:


“Nismo trebali onda dobiti suglasnost. Kako možete dati suglasnost, a biti protiv GUP-a. Ne samo suglasnost, nego i uvjete za taj isti zagrebački Manhattan.”


Osvrnuo se na kritike koje dobiva na račun GUP-a. Nazvao ih je “ubodom komarca” u odnosu na ono što je dosad pretrpio.


“Je li demokracija da se čovjeka sudi bez dokaza? Da se proglašava ljudima krivim prije nego sud donese pravorijek? Pa gdje živimo? Je li ovo Sjeverna Koreja? Do zadnjeg dana ću raditi svoj posao i neću dozvoliti zaustavljanje grada Zagreba”, rekao je Bandić.


Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić u srijedu je izjavio kako bi za zagrebački HDZ, odstupaju li predložene izmjene GUP-a od dokumenta donesenog prije tri godine, to bio dovoljan razlog da GUP ne prihvati što, tvrdi, ne bi ništa bitno promijenilo u koaliciji na nacionalnoj razini.


 »Ne mislim da se će bilo što bitno promijeniti na koaliciji na nacionalnoj razini odlukom gradskog HDZ-a. Gradski odbor HDZ-a podržao je pokretanje procedure izmjena i dopuna GUP-a, a ako nešto bitno odstupa u odnosu na dokument donesen prije tri godine, to je onda bitan razlog koji bi omogućio zagrebačkoj organizaciji HDZ-a da taj GUP ne prihvati«, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.


 Istaknuo je kako osobno nije u poziciji odlučivanja o prihvaćanju ili neprihvaćanju GUP-a, ali da se kao dužnosnik HDZ-a zalaže da u stranci postoji načelo supsidijarnosti te da o tome odlučuje zagrebački HDZ i njegovi gradski vijećnici koji su ranije podržali pokretanje procedure izmjena GUP-a o kojemu će Gradska skupština raspravljati sutra.


 Napomenuo je kako je Ministarstvo graditeljstva ocijenilo da su izmjene GUP-a u skladu sa zakonom, ali i ustvrdio da se GUP mijenja temeljem odluke koju je Gradska skupština donijela prije tri godine.


»Tom odlukom jasno se znalo u kakvu se izmjenu GUP-a ide i ta izmjena nije pala s neba, nego se o njoj već godinama raspravlja u Gradskoj skupštini«, naglasio je Bačić.


 Vezano za tzv. projekt Manhattan, koji je sporan arhitektima, navodi da se prostorni plan ne može mijenjati izvan odluke kad se pristupilo izmjenama GUP-a, jer takav postupak koji bi odstupao od odluke ne bi dobio suglasnost Ministarstva »i to je više nego jasno«.


 »Ovdje se treba odlučiti prihvaća li se ili ne izgradnja i širenje grada na Savi. O tom meritumu se treba odlučiti na gradskoj razini, ali važno je reći da GUP nije provedbeni dokument. Ništa se u Zagrebu temeljem izmjene GUP-a ne može graditi niti rušiti, nego se za to treba izraditi detaljan urbanistički plan uređenja kojim bi se propisalo na koji način postupati s određenom izmjenom GUP-a«, kazao je.


 To, ističe Bačić, treba objasniti javnosti jer se stječe dojam da bi se izmjenom GUP-a odmah mogle zakopati lopate i početi kopati, što nije točno. Postoji još jedna stepenica u realizaciji bilo kojeg projekta koji proizlazi iz GUP-a, a to je donošenje plana nižeg reda, napomenuo je.


Usvajanjem ili neusvajanjem GUP-a ništa se bitno neće promijeniti u funkcioniranju Zagreba


 Da je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, rekao je, saslušao bih svakoga i uvažio stav predsjednika stranke, mišljenje članova i građana Zagreba te donio svoju odluku hoće li ili neće podržati GUP, jer je to isključivo nadležnost Skupštine Grada Zagreba.


 »Usvajanjem ili neusvajanjem ništa bitno se neće promijeniti u funkcioniranju Zagreb. Nije to proračun pa da nedonošenjem proračuna padne Skupština. To je dokument koji se donosi isključivo na temelju prosudbe o njegovoj svrhovitosti i korisnosti«, zaključio je Bačić.