IMZ kao strateški interes

Bandić poziva Vladu da zajedno s Gradom Zagrebom spasi Imunološki zavod

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Za to su tri razloga – 125 godina brenda Imunološkog zavoda, strateški značaj za Hrvatsku zbog virusnih i bakterijskih cjepiva, te obrada krvnih derivata jer Hrvatska je među vodećim zemljama svijeta po broju transplatacija, rekao je Bandić



ZAGREB Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je u petak Vladu da u strateškom partnerskom odnosu s Gradom Zagrebom spasi Imunološki zavod.


»Želimo biti strateški partner Vlade u rješavanju problema Imunološkog zavoda, pa poručujem premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću da sjednemo za stol. Da bi se to napravilo trebaju nam četiri godine, a ne šest mjeseci ili godinu dana«, istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.


Za to su tri razloga – 125 godina brenda Imunološkog zavoda, strateški značaj za Hrvatsku zbog virusnih i bakterijskih cjepiva, te obrada krvnih derivata jer Hrvatska je među vodećim zemljama svijeta po broju transplatacija, rekao je Bandić.




Ustvrdio je da Zagreb ima novaca za prioritete, a u Gradskoj upravi smatraju da je Imunološki zavod strateški interes države i Grada Zagreba. »Ako aktualni premijer i gradonačelnik Zagreba ne mogu naći 200 milijuna kuna, onda ne trebaju biti to što jesu«, dodao je.


Optužio je Vladu Zorana Milanovića da je Imunološki pretvorila u ustanovu samo zato da Zagreb ne bi mogao konkurirati za kupnju dionica, te ocijenio apsurdnim to što je imovina u Imunološkom zavodu d.d., a zaposlenici u ustanovi.


Također je kritizirao bivšu Vladu jer je imenovala direktora Imunološkog zavoda koji je proglasio stečaj, a potom se javila tvrtka iz Rijeke koja je htjela kupiti Imunološki zavod i ustvrdio kako je to »posao za institucije ove zemlje«.


Na pitanje novinara zašto bi bilo loše to što je Imunološki zavod htjela kupiti privatna hrvatska farmaceutska tvrtka Jadran Galenski Laboratorij, Bandić je odgovorio kako se radi o strateškom javnom interesu i usporedio to s prodajom vodovoda u Zagrebu.