Zagrebački gradonačelnik

Bandić o prihvaćanju zagrebačkog proračuna: Nigdar ni bilo da nekak ni bilo

Hina



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je parafrazirajući Miroslava Krležu »nigdar ni bilo da nekak ni bilo, nigdar ne bu da nekak ne bu» odgovorio novinarima na pitanje očekuje li na sjednici Gradske skupštine u četvrtak prihvaćanje prijedloga zagrebačkog proračuna za slijedeću godinu ‘teškog’ 7,57 milijardi kuna.


Na kritike oporbe da je proračun prenapuhan, nerazvojan, da su podbacili kapitalni projekti i da se štedi na umirovljenicima, pa čak i na braniteljima, što je zamjerila gradska zastupnica SDP-a Vesna Nađ, Bandić je odgovorio da je oporba u kampanji.Želim im da i dalje budu u kampanji, to je njihovo demokratsko pravo, no izbori su završili prije šest mjeseci, poručio je Bandić oporbi.Upitan je li prihvatio amandmane na prijedlog proračuna svojih koalicijskih partnera – sedam HDZ-ovih vrijednih 98 milijuna kuna i amandmane Neovisnih za Hrvatsku vrijedne 15 milijuna kuna, Bandić je rekao da su njegove stručne službe i suradnice, zamjenica Olivera Majić i pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, dnevno na vezi s većinom u Gradskoj skupštini, s koalicijskim partnerima. Mislim da smo našli zajednički jezik, našli kompromis, »u skladu sa poplunom« jer smo izmjenom poreza na dohodak ‘kraći’ za 500 milijuna kuna. Sve vlade su dosad, pa i ova, zagovarale decentralizaciju Hrvatske, a svaka nam je ‘čvaknula’ između 400 i 600 milijuna kuna. Ta se praksa nastavila i sada i moramo se pokriti s poplunom koliko ga imamo, a ne koliko smo dugi, rekao je Bandić.Govoreći o prijedlogu odluke o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture vezanim uz odvodnju atmosferskih voda, koji je na prošloj sjednici povučen s dnevnog reda, a sada je opet nepromijenjen uvršten na dnevni red sutrašnje sjednice, Bandić je rekao da dio tih poslova ostaje u Službi za mjesnu samoupravu, a dio u »Vodoopskrbi i odvodnji«.»Točka ostaje na dnevnom redu i očekujem od zastupnika da to prihvate. Ne vidim nikakvog razloga ‘za promjenu serve’«, poručio je Bandić.

Izdvajanje ZET-a i Zagrebačkog velesajma iz Holdinga


Na skupštinskoj sjednici bit će i točka o izdvajanju ZET-a i Velesajma iz Zagrebačkog holdinga, na čemu, kaže Bandić, rade preko godinu dana.»To nije hir gradonačelnika i njegovih suradnika, nego način opstanka«, poručio je te objasnio da to ne rade samo zbog boljeg poslovanja ZET-a ili Velesajma nego da bi prilagodili organizacijsku novu formu izazovima koji su pred njima.Objasnio je da će Velesajam redizajnirati tako što će komercijalizirati dio prostora koji nije neophodan u sajamskoj funkciji, a oko 30 posto staviti u sajamsku funkciju. Već su raspisali natječaj za 7.300 ‘kvadrata’ namijenjenih startup tvrtkama. Na Velesajmu je pola milijuna kvadrata zemljišta, od toga 250.000 natkrivenog prostora i konačno je vrijeme da podvučemo crtu i prostore oživimo i stavimo u funkciju, rekao te najavio da je pred otvaranjem atletska dvorana, a u izradi je i boksački centar.Upitan kako komentira što u gradskom SDP-u kažu da izdvajanje ZET-a iz Holdinga ima nekog smisla s obzirom da se radi o tvrtki koja se bavi javnim prijevozom, dok za Velesajam to nema nikakve računice, Bandić je rekao da oni imali šansu četiri godine da naprave.»Ostavili su mi gubitke i nezavršene projekte, poput bazena na Sveticama i cirkus u Holdingu koji dan-danas još ravnam«, rekao je.Komentirajući tvrdnje SDP-ova gradskog zastupnika i potpredsjednika Gradske skupštine Rajka Ostojića da će puknuti koalicija Bandića s HDZ-om, rekao je da očito onda on pregovara s HDZ-om i ima dobre informacije. Dodao je i kako ga to ne brine previše. Mene Skupština nije izabrala, mene su izabrali građani grada Zagreba. Ja podnosim račun samo njima«, poručio je Bandić.

Božićnice i regres u Holdingu u neoporezivom dijelu od dvije i pol tisuće kuna


Na pitanje što će biti s božićnicama u Zagrebačkom holdingu, Bandić je rekao da će predsjednica Uprave Holdinga u pregovorima sa sindikatima donijeti najbolju odluku. »Ona vodi Holding, ima odriješene ruke, dao sam joj naputak i od toga nećemo odustati. Ove godine ne možemo ‘ispeglati’ sve do kraja, ali iduću godinu sigurno«, rekao je te poručio kako je teško nekome dati pa uzeti, ali da neće odustati od toga da se božićnica i regres isplaćuju u neoporezivom dijelu od dvije i pol tisuće kuna, kao i u Gradskoj upravi.Upitan hoće li se zbog toga naći pod tužbama sindikata, Bandić je novinarima rekao neka to pitaju sindikate.»Vjerujem u djelatnike Holdinga, da će savjest proraditi, da moramo prije svega biti i solidarni jedni prema drugima«, zaključio je Bandić napominjući da djelatnici Holdinga imaju i 25 do 30 posto veće plaće nego bilo koje javno poduzeće u Hrvatskoj.