Povratak u stilu

Bandić: U zatvoru sam bio zbog dva-tri čovjeka koje sam zaposlio, a u Holdingu ih je zaposleno 220 i nikome ništa

Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u utorak na sjednici Gradske skupštine kako je u istražnom zatvoru u Remetnicu bio zbog »dva-tri čovjeka koje je zaposlio«, dok ih je u Zagrebačkom holdingu, naglasio je, »na halo« bilo zaposleno 220 i za to nitko nije odgovarao



ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u utorak na sjednici Gradske skupštine kako je u istražnom zatvoru u Remetnicu bio zbog »dva-tri čovjeka koje je zaposlio«, dok ih je u Zagrebačkom holdingu, naglasio je, »na halo« bilo zaposleno 220 i za to nitko nije odgovarao.


Bandić je to odgovorio tijekom aktualnog sata, na pitanje HDZ-ova zastupnika Andrije Mikulića što će poduzeti u vezi nezakonite odluke o sistematizaciji radnih mjesta u podružnici Zagrebparking koju je donijela nova uprava Zagrebačkog holdinga, bez suglasnosti Gradskog ureda za gospodarstvo, i tako zaposlila dva djelatnika na koeficijent veći od 4.0. »Kad je nešto propisano toga se treba držati«, rekao je Mikulić, pitajući se nije li voditeljici te podružnice bio zadatak ‘uhljebljenje’ SDP-ovih kadrova.



Nakon što ga je potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) u utorak na aktualnom satu upitao zašto se odustalo od osiguranja novca za izvoznike koje je obećala bivša zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je da će poduprijeti sve što je Švaljek obećala, jer je imala legitimitet donositi odluke.




Bernardić je rekao da su u zahtjevu u sklopu kreiranja gradskog proračuna za 2015. predložili osiguravanje fonda od 30 milijuna kuna za potporu izvoznicima, na što su im Švaljek i pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić obećale da će se u proračunu osigurati 10 milijuna kuna za internacionalizaciju poslovanja.


No, dosad nema nikakvih informacija o tom fondu, ističe Bernardić i pita postoji li volja da se ta sredstva osiguraju i alociraju onima koji u teškim vremenima daju najveći doprinos gospodarstvu – hrvatskim izvoznicima.


»Ako je gospođa Švaljek obećala, ja ću to poduprijeti. Izvršit ću sve što je obećala dok mene nije bilo, jer je imala legitimitet da donese odluku, jer sam je ja opunomoćio«, poručio je Bandić.


Zastupnica HDZ-a Margareta Mađerić pitala je zašto je nakon godinu i dva mjeseca od pravomoćnosti sudske presude, kojom je naloženo da se društvo Kavkaz d.o.o. zbog dugogodišnjih dugova prema Gradu iseli iz poznate zagrebačke kavane, sklopljena nagodba kojom se omogućava Kavkazu ostanak u gradskom poslovnom prostoru.


Mađerić je istaknula da se dug do 2013. popeo na više od 3,2 milijuna kuna, koje Grad nikada neće naplatiti, čime je Zagrebu nanesena šteta koja će s kamatama biti nešto veća od 4 milijuna kuna.


Bandić je odgovorio kako ne može pojmiti da se kultna kavana može »uvaljati u dugove, da ne plaća porez i najamninu«. Sada tamo piše da su zatvoreni zbog preuređenja, a svi znamo da su zatvoreni zbog duga, kazao je Bandić i obećao pisanu informaciju o točnoj kronologiji događaja.


Davorka Vukadin Samardžić (HSU) upitala je postoji li mogućnost da se zaustavi plan privatizacije Vladimira Nazora, na što joj je Bandić poručio da zasad može mirno spavati jer ništa neće »lomiti preko koljena«, već će zaštititi interese Grada i socijalnih slučajeva.


Alen Ostojić (HSLS) upitao je kada će se postaviti zaštitne ograde na tramvajske stanice te ukazao na problem brojnih opušaka na pločnicima i ulicama.


Bandić je »okrenuo pilu naopako« i poručio »neka pušači puše što više da imamo koju kunu u proračunu više«, a dame je zamolio da ne puše na ulici jer to nije lijepo. 



»Gradski ured za gospodarstvo to će ‘izglihat’, a mene brine da oni koji su telefonom zaposleni tako i odu, što će sada učiniti novi predsjednik uprave Holdinga Dejan Fičko…. Za dva tri čovjeka koje sam zaposlio bio sam u Remetincu, a oni su zaposlili 220 i nitko nije bio u zatvoru. Takvih menadžerskih ugovora nema ni u Zanzibaru«, poručio je Bandić.


Mikulić je gradskim vlastima zamjerio što se sve radi »post festum« te i dalje funkcionira na »halo, nogica«.


Dražan Bilokapić (HDZ) upozorio je kako je Fičko na prošloj sjednici rekao da javna nabava nije bila dobra i nije bila usklađena sa zakonom, što je nazvao pravim problemom koji treba riješiti.


»To bi onda trebalo prijaviti, kao mene u Remetinec. No, i on može pogriješiti«, odgovorio je Bandić te poručio da jedinstveni sustav nabave nema alternative, kao i zastupanje Grada gdje su dosad Holding i Gradska uprava išli svaki svojim putem.


Zamjerio je upravi Holdinga što u subotu nitko s njime nije bio u obilasku grada. »Izgleda da još ne znaju pravila igre. Ne može se dogoditi da gradonačelnik plazi po gradu, kao Pale sam na svijetu, bez instrumentaraija, pročelnika i drugih. Nema prioritetnijeg posla nego biti s gradonačelnikom, ne na kavi ili na košarci, nego tamo gdje su problemi«, rekao je Bandić.


Mario Župan (HDZ) pitao je zašto su za garažu Tuškanac prodavane povlaštene karte, iako od 24. listopada 2014. stoji zabrana. »Provjerite što vam rade u Zagrebparkingu«, rekao je Župan, a Bandić mu je odgovorio: »Ako je to točno, Ana Preost neće biti direktorica Zagrebparkinga od sljedećeg tjedna. No, dodao je, radi se o pretplatnim kartama.


»Dio ulica koje spadaju u pješačku zonu i kojima se ide do Sabora, Vlade, Ustavnog suda i Skupštine imaju određenu prednost i to ne bi trebalo dirati bez povijesnih razloga«, rekao je Bandić.


Dan Špicer (SDP) ukazao je da većina vlasnika pasa hoda s priborom za čišćenjem za svojim ‘pesekima’, dok se manjina ne drži reda i »čini od Zagrepčana budale« jer moraju djeci braniti da se igraju u dječjim parkovima. Stoga je pozvao na pooštrenje sadašnjih sankcija, koje iznose od 600 do 1.000 kuna, te na osnivanje besplatnog telefona gdje se može prijaviti one koji se ne drže reda. Dodao je da se u nekim gradovima uzima i DNK uzorak psećeg izmeta.


Bandić mu je odgovorio da je 600 kuna primjerena kazna, ali da treba rušiti barijere u navikama, te mu zahvalio na inicijativi.