"Bog je šeširdžija"

Bandić: Oreškovićeva vlada je neuspjeli eksperiment; šanse za uspješno preslagivanje vlasti su 60 posto

Hina

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Ta Vlada mora biti vlada velikih djela, a ne riječi. Dosta nam je velikih riječi. Zadnjih 10 dana svi svakog smjenjuju. Puna su im usta morala, nacionalnih interesa, smjenjuju jedni druge, samo oni nisu krivi. Prema tome, trojka neka se makne, to poštenje nalaže, i da idemo probati nešto napraviti. Ako ne, onda su izbori, zaključuje Bandić



ZAGREB Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u subotu vezano za krizu Vlade kako je 60 posto vjerojatnost da se ‘preslagivanjem’ u Saboru dođe do nove Vlade, a 40 posto za izvanredne parlamentarne izbore te kaže kako je Vlada premijera Tihomira Oreškovića neuspjeli eksperiment.


 U novoj Vladi nema mjesta, kaže, ni za Oreškovića, ni za prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka i potpredsjednika Božu Petrova.


 »Nije problem broj ruku, nije problem mandatara, već Vlade koja treba dobiti većinu u Saboru. (…) Prvi je korak mandatar, a drugi korak Vlada. Mandatar samo dobiva Ausweiss (dopusnicu) da ide kod predsjednice Republike i da eventualno složi Vladu. A od mandatara do Sabora i Vlade je ‘Bog je šeširdžija’«, poručio je na konferenciji za novinare u Umjetničkom paviljonu, u povodu priprema za izložbu ruskih umjetnika zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.




 Mandatar će, kaže Bandić, ako dobije 76 ruku u Saboru, predložiti tim, ali hoće li ta vlada biti usvojena u Saboru ovisi o konsenzusu partnera koji će ga podržati.


 Šanse da se uspije ‘presložiti’ nova Vlada ocjenjuje sa 60 posto, a preostalih 40 da dođe do novih izbora. »Jedan eksperiment nije uspio i nećemo dva puta dopustiti istu pogrešku. Ja makar neću«, poručio je.


 Uvjet je da se stvori nova Vlada i stavljanje »karata na stol«. »Da se raščisti teren, da nema eksperimenta i da vođenje zemlje preuzmu stručni, komepetentni ljudi«, dodaje Bandić.


 Ta Vlada mora biti vlada velikih djela, a ne riječi. Dosta nam je velikih riječi. Zadnjih 10 dana svi svakog smjenjuju. Puna su im usta morala, nacionalnih interesa, smjenjuju jedni druge, samo oni nisu krivi. Prema tome, trojka neka se makne, to poštenje nalaže, i da idemo probati nešto napraviti. Ako ne, onda su izbori, zaključuje Bandić.


 Intimno bi, tvrdi, najviše volio da dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora. »Ali, ne dogodi se uvijek ono što ja hoću«, dodaje.


 Njegova će stranka, naglašava, inzistirati da se u odabiru članova nove vlade »prednost da struci i kompetenciji, a ne stranačkim poslušnicima«, Bandić ističe kako je inzistirat i na tome da u sastavljanju nove vlade ne sudjeluju mediji. »Preduvjet da vlada uspije jest da je ne sastavljaju mediji«, zaključio je.