Bitka za metropolu

Bandić: Očekujem u Zagrebu veliku koaliciju

Zdenko Duka

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

 Čestitao je i Anki Mrak Taritaš, protukandidatkinji i zaželio joj puno uspjeha.



U pobjedničkom stožeru Milana Bandića, koji je u utrci za šesti gradonačelnički mandat, nije bilo osobite pobjedničke atmosfere sve dok se tek pet minuta prije ponoći nije u stožeru u Praškoj ulici pojavio Milan Bandić.


Zahvalio je Zagrepčanima na povjerenju jer je, kaže, njegova stranka pobijedila na sve četiri razine izbora u Zagrebu.


Zalaže se da se u Zagrebu napravi velika koalicija jer, rekao je, Zagreb to zaslužuje.




Čovjek koji 17 godina obnaša funkciju treba donositi odluke. Čestitao je i Anki Mrak Taritaš, protukandidatkinji i zaželio joj puno uspjeha.


No, rekao je da će je u drugom krugu on pobijediti i da će rezultat biti slična onome 2013. kada je on pobijedio Rajka Ostojića iz SDP-a. Još je dodao da se tada natjecao s puno jačim kandidatom.


Rekao je da je na njegovoj listi devet sveučilišnih profesora ta 15 doktora znanosti i da on ima jaču listu i od HDZ-a i od SDP-a na državnoj razini.


-Birači su prepoznali ljude koji kontinurano služe građanima i ono što se htjelo napraviti, a to je da se Bandića isporuči na klanje i da se ljude uvjere da su Zagrepčani zasićeni Bandićem, to nije točno, moji protukandidati su bili zasićeni Bandićem, a ne građani.


Za mene je ova kampanja bila ubod komarca, ustvrdio je Bandić. On je dugo vremena proveo u kafiću kod Nacionalne sveučilišne knjižnice. Kazao je da “gleda fontane” i ne želi davati izjave.


Nije ni znao, ali tamo su rezultate čekali novi političari iz “Zagreb je naš”. Za tu je stranku, kasnije u stožeru u Praškoj rekao da ima pretenciozan naziv.


-Kao da su Zagrebu mama, kaže Bandić.


-Ne mogu ni ja reći da je Zagreb moj, iako ću ući u šesti mandat i to nitko više neće nadmašiti, kazao je.


Milan Bandić je prvi s 31 posto, a lista njegove Stranke rada i solidarnosti osvojila je 23 posto. Izborni rezultati u Praškoj pratili su se na otvorenom, na parkiralištu uz veliko platno.


U stožer su nakon 20 sati počeli pristizati Sandra Perković, Ana Rucner, Šefko Omerbašić, Ljerka Mintas Hodak, Miodrag Demo, Milana Vuković Runjić, Gordana Rusak i drugi.


Osim prvih zadovoljnih izjava koje su odmah poslije 19 sati bili dali Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja za prvu zamjenicu gradonačelnika, i Ivica Lovrić, također član najužeg Bandićevog tima, nitko nije davao službene izjave novinarima sve dok se sam Milan Bandić nije pojavio.


-Radili smo ozbiljno i odgovorno i s istim žarom nastavit ćemo raditi i u drugom izbornom krugu, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, i ocijenila dobrim rezultat Bandićeve liste za Gradsku skupštinu. Koalirali su dosad programski, kaže, pa će tako i nastaviti.


A na pitanje je li moguća suradnja s HDZ-om kao i dosad, kazala je da nema razloga da se takva suradnja ne nastavi.


-Bitan je razvoj grada i daljnje poboljšanje usluga u Zagrebu. Otvoreni su, kaže, prema svim političkim opcijama i klubovima s kojima treba razgovarati o koaliciji. Ivica Lovrić je rekao da su rezultati na tragu očekivanja stranke.